Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Vojislav Stevanović: Ako neko hoće da bude novinar, treba da ide ka medijima koji se time bave profesionalno

Milena Živanović 18.6.2022. Komentari

U prostorijama „Media i reform centra” 17. i 18. juna održani su predavanje i radionica o TV paketu i video-produkciji. Predavač na radionici bio je Vojislav Stevanović, izvršni producent N1 televizije.

Foto: Andrijana Milenković

Predavanje je održano prvog dana, dok su drugog dana, kroz radionicu, polaznici imali prilike da praktičnim radom još bolje savladaju sve tehnike. Predavač Vojislav Stevanović profesionalno se bavi ekonomskim novinarstvom i onlajn-komunikacijom. Takođe, izveštava o političkim događajima u Srbiji i regionu. Za Studentski dnevni list govorio je o TV paketu i video-produkciji. Prepričavao je svoja iskustva i davao savete o tome kako treba reporter da se ponaša na terenu i u opasnim situacijama. 

Kako je najbolje steći iskustvo i postati uspešan u poslu izvršnog producenta?

Vojislav Stevanović: Uopšte, kao i u novinarstvu, mislim da je sve pitanje rada. Taj posao treba da ima akademsku osnovu, ali to je samo osnova. Akademska osnova treba da dâ neku širinu čoveku i najviše treba da obezbedi da čovek bude naučen da razmišlja. Što se tiče samog producentskog posla, vremenom čovek napreduje korak po korak, kao i u svakom drugom poslu. Da bi bio dobar producent, mora da bude dugo godina reporter. Svaki dobar producent mora da oseti kako izgleda teren, šta su problemi na terenu, kakvi su izazovi, koje su situacije u kojima može da se nađe, da bi onda, kada uđe u režiju i kada drugima daje te zadatke, mogao da razume kakvi su njihovi problemi tamo na terenu. Dakle, ako je neki reporter dugo godina radio, ode u producentsku sobu, on će znati i važnost toga da mu reporteri budu i odmorni i nahranjeni, da dobro spavaju i da istoleriše ako u tom trenutku ne mogu da se uključe. Znaće šta znači kada jure za pričom i ne mogu tada da se jave. Sa druge strane, ako nema tog iskustva i uđe u producentsku sobu, onda će on sebe staviti u prvi plan i po svaku cenu će hteti da istera ono što je on zamislio, misleći da se to dešava negde van.

S obzirom na to da ste Vi ekspert u oblasti ekonomskog novinarstva i onlajn-komunikacija, recite nam kakav novinar treba biti da bi uspeo na ovim poljima.

Vojislav Stevanović: Ekonomsko novinarstvo je dosta specifično. Ne mora čovek da bude ekonomista da bi bio i dobar ekonomski novinar. Mislim da će neko ko nije ekonomista mnogo lakše da bude dobar ekonomski novinar, pre nego što će neko ko je ekonomista da postane novinar. Za razliku od nekih drugih polja, zaista je potrebno mnogo više da se uloži u sebe i da se radi. Postoje neke stvari koje moraju da se nauče. Osnovni pojmovi moraju da se znaju, principi ekonomije moraju da se znaju. Postoje knjige koje moraju da se pročitaju, a ja bih otprilike rekao da sam ja, s obzirom na to da nisam išao na ekonomski fakultet, sigurno jedan dobar deo predmeta kroz praksu izučio – slušajući druge ljude, pitajući, a pre svega čitajući literaturu sa tog fakulteta. Sad, da li bih ja mogao da budem rukovodilac, da li bih mogao da budem ministar – verovatno ne. Ali, dovoljno sam kompetentan da poznajem sisteme ekonomije i da poznajem ekonomiju da mogu da propitam sve što oni rade i da bih mogao da to predstavim ljudima.

 

20220617 170113

Foto: Milena Živanović

Koje su to prednosti onlajn-komunikacija?

Vojislav Stevanović: Danas ne postoji više razlika između klasičnog, tradicionalnog novinarstva i onlajn-novinarstva. To se sad sve praktično sjedinilo. Sve što mi gledamo kroz tradicionalno novinarstvo mora da bude istovremeno prikazano i kroz nove kanale. Zato više ne govorimo recimo kad govorimo o onlajn-komunikaciji u komunikologiji. Nekad se govorilo o pristupima društvenim mrežama, pa o veb-sajtu. Već duže vreme postoji nešto što se definiše kao onlajn-prisustvo. Ovo je jedna simbioza i sinergija svih onlajn-kanala. Istovremeno ćemo to da stavimo i na Jutjub, da iskoristimo sve moguće društvene mreže da iskomuniciramo. Ako imamo blog, zatražimo neku povratnu reakciju. Jedna tema na svim mogućim kanalima – jedino na taj način možemo da obezbedimo da će zaista doći do svih. Stariji vole da gledaju televiziju, mlađi nikako ne pale televizor. Niko više od mlađih ne čeka određeni trenutak, osim kad su u fudbalu utakmice u pitanju, onda u to vreme počinje. Onda – svi gledaju televiziju unazad. Jutjub je izuzetno važan kanal. Društvene mreže, o njima i da ne pričam. 

Šta je sve potrebno kako bi se počelo sa video-produkcijom?

Vojislav Stevanović: Sada jako malo. U suštini, danas mnogo manje nego što je bilo ranije. Naravno, dobro je da čovek u situaciji ima profesionalnu opremu. Danas dobar video-prilog može da se napravi običnim mobilnim telefonom. Znači, ono što je neophodno jeste dobra ideja, ali što se tiče same tehnologije i tehnike, to je sad sve toliko pojednostavljeno da svako od nas može da bude novinar u datom trenutku, da uradi perfektan prilog koji će biti mnogo uticajan, koji će pokrenuti neke stvari, ako kod sebe ima običan telefon.

Podržavate razvoj mladih novinara, šta je to što možete poručiti njima?

Vojislav Stevanović: U ovom trenutku mislim da je najvažnije da se poruči to da kada biraju gde će da rade, slučajno ne pogreše i ne odu u neku redakciju koja se bavi propagandom. Mi smo sada suočeni sa tim da stvarno postoje mediji koji se bave propagandom i postoje drugi koji se više trude da budu profesionalni, koliko god da u tom trenutku to deluje manje plaćeno, izazovnije, teže. Ako neko hoće da bude novinar, treba da ide ka tim medijima koji se time bave profesionalno. Ako jednom uđe u ovaj sistem propagande, nikad neće postati novinar, nikad neće zavoleti novinarstvo, razočaraće se. Što je najgore, može da se jako, jako iskompromituje, a tek posle ne može nikad da bude novinar.

društvo,TV paket,radionica,predavanje,Vojislav Stevanović,videoprodukcija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.