Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

O seksizmu kao negativnoj društvenoj pojavi na seminaru „Seksizam u svakodnevnom životu i medijima”

Lana Stanisavljević 25.6.2022. Komentari

U prostorijama „The Hood Community Hub-a” 24. juna održan je seminar pod nazivom „Seksizam u svakodnevnom životu i medijima”. Seminar je organizovan od strane udruženja „Nova mreža”.

Foto: Lana Stanisavljević

Ana Veljkovićnovinarka i članica udruženja Nova mreža, predstavila je rezultate istraživanja o tome da li građani prepoznaju seksizam i šta taj termin za njih znači. Došlo se do zaključka da većina anketiranih ljudi zna šta je seksizam, ali da nesvesno pribegavaju istom, jer je on duboko ukorenjen u naše poglede na svet. Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, predavanje o seksizmu i medijskom pravu održala je prof. dr Jelena Vučković sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Ona je govorila o tome da li zakoni prepoznaju seksizam kao negativnu društvenu pojavu koju treba sankcionisati. Vučković je kroz diskusiju sa prisutnima analizirala neke od najzanimljivih slučajeva u kojima je presuda donesena u korist žena koje su pretrpele seksizam.

Takođe, o medijskoj pismenosti i seksizmu govorio je doc. dr Dušan Aleksić sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta. Aleksić je govorio o stereotipima u medijima, ali i načinima da ih prevaziđemo, da isti ne bi postali predrasude. U završnom delu predavanja, novinarka Branislava Jovanović prikazala je prisutnima nekoliko reklama, kao primer stereotipa i seksizma u reklamnoj industriji.

Seminar je završen dodelom sertifikata.

društvo,seminar,seksizam,mediji,Nova mreža,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.