Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Brže do informacija pomoću onlajn-novinarstva na predavanju u „Media i reform centru”

Milena Živanović 2.7.2022. Komentari

U prostorijama „Media i reform centra” u petak, 1. jula, organizovano je predavanje o onlajn-novinarstvu. Predavanje je održao Aleksandar Stankov, novinar sa preko deset godina iskustva. 

Foto: Milena Živanović

Novinar Aleksandar Stankov odgovorio je na mnoga važna pitanja. Objasnio je kako se piše dobar tekst za medije, šta jedna najava treba da sadrži, kao i šta je važno istaći u lidu. Kroz primere je pokazao kako izgleda dobar naslov i kako doći do njega. Takođe, objasnio je kako izgraditi poverenje kod publike i zašto je to bitnije od brzine izveštavanja. Aleksandar objašnjava da korišćenje digitalnih tehnologija i razvoj aplikacija donosi razvoju onlajn-novinarstva. Tradicionalni mediji se prebacuju na internet, kao i novinarske agencije. Pomoću onlajn-novinarstva brže stižemo do informacija i dolazimo do interaktivnosti. 

Prednosti onlajn-novinarstva su brojne. Svi zajedno smo videli i naučili, od multimedije, brzine, upliva društvenih mreža i tom neraskidivom vezom sa društvenim mrežama. Mi možemo i postove i tvitove da ubacujemo u postojeći sadržaj koji proizvodimo za onlajn-medije, sve do toga da nam omogućava i tu neku interaktivnost sa čitaocima, neku stalnu komunikaciju. Postoji mogućnost feedback-a i uvid u to kako oni vide naš rad i naš mediji. Čitaoci mogu da nam budu i saradnici na neki način, da nam daju neke nove teme od kojih mi sutra možemo da pravimo neke nove priče, a da imamo uvid o njihovim razmišljanjima o nekim svakodnevnim ili društveno-političkim temama kroz ankete, na sajtu, kroz video-ankete i tako dalje. I naravno, pre svega taj video-sadržaj, multimedijalni sadržaj, zapravo pravi razliku između onlajn i drugih vidova novinarstva, ističe Stankov.

Pored brojnih prednosti, navodi i mane koje ima onlajn-novinarstvo. Zbog brzine često dolazi do greške jer nema vremena za proveru, postoji veći prostor za greške, sužen krug čitalaca, ograničena dužina teksta. Kroz predavanje i brojne primere saznajemo da internet čitaoci uglavnom ne vole duge tekstove. Slikovito je prikazao kako se piše pomoću principa obrnute piramide, šta ide u lid, a šta se piše dalje u tekstu. 

Novinar mora da zna sve osnove profesionalnog novinarstva i to mora da zna novinar bilo koje vrste medija. Ono što je možda poželjno da zna za onlajn-novinarstvo, to su te neke kompjuterske veštine, rad na računaru, osnove Vorda, rad sa fotografijom, da poznaje društvene mreže dobro, da poznaje i neke programe za obradu video-sadržaja. Pre svega da bi bio dobar, mora da zna osnove profesionalnog novinarstva, dodaje Stankov.

Objašnjava koliko je podnaslov bitan za onlajn-pisanje i uopšte kod dužih tekstova. Naslovi bi trebalo da budu konkretni, kratki, neliterarni i pogodni za pretraživanje. Ukoliko se sve ispoštuje, takav naslov prodaje vest. Treba izbegavati naslove sa pitanjem i naslove koje daju nejasne informacije. Prisutni su, takođe, imali priliku da praktično provežbaju naučeno i od saopštenja naprave vest. 

Kao i u svim drugim oblicima i vidovima novinarstva, mislim da samo kilometraža, što se kaže i puno rada, puno tekstova, puno sagovornika, intervjua, razgovora i to neko iskustvo koje se gradi godinama, na kraju i stvori dobrog novinara. Generalno ne bih ni delio novinare na onlajn i bilo koje, dobar novinar je dobar novinar, bez obzira kojom vrstom novinarstva se bavi, dodaje Stankov.

Mladim novinarima koji žele da počnu da se bave onlajn-novinarstvom poručuje da je najbitnije da postoji volja i želja da se bave ovim poslom. Takođe, kao i za bilo koji drugi vid novinarstva, ako postoji to nešto iznutra što ih tera, treba da rade na sebi, da pokušaju da nađu sebe, da nađu svoju onlajn-redakciju gde bi mogli da rade i uče. 

društvo,onlajn novinarstvo,Media i reform centar,predavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.