Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Zašto smo podložni manipulacijama na onlajn-radionici „Promišljeno i Provereno”

Milena Živanović 16.9.2022. Komentari

Onlajn-radionica kombinovanog učenja „Promišljeno i Provereno” održana je 16. septembra u terminu od 10 do 13 časova, putem platforme Zoom. Radionicu je održala IREX-ova fasilitatorka medijske pismenosti Milica Mihajlović.

Foto: Milena Živanović

Ovaj onlajn-kurs pružio je priliku za sticanje znanja o osnovama medijske pismenosti i kritičkog promišljanja medijskog sadržaja. Pohađanjem ovog kursa polaznici su bili u prilici da obogate znanje o tradicionalnim medijima, društvenim mrežama, medijskim manipulacijama, stereotipima u govoru mržnje i mnogim drugim pojavama sa kojima se svakodnevno susrećemo. 

Radionica se odvijala iz dva dela: platforme i onlajn-sesija. Učesnici su imali zadatak da se registruju na platformu i samostalno pređu gradivo, nakon čega su se priključili sesijama u predviđenim terminima. Na zanimljiv način su naučili šta su kognitivne distorzije, pristrasnost i šta predstavljaju u privatnom životu i svakodnevnom okruženju. Bilo je reči i o motivisanom rezonovanju, pristrasnom potvrđivanju, kao i o crno-belom mišljenju

Osoba koja ima ovu vrstu mišljenja, kao što i sam termin kaže, teži ka tome da vidi nešto samo dobro ili loše, sve ili ništa. Znači, ne vidi te nijanse koje su vrlo često presudne za situaciju i ne trudi se da pogleda neki kontekst u kome je ta situacija smeštena, ističe Mihajlović.

Na praktičan način, kroz određeni broj zadataka, učesnici su saznali na čemu počiva sistem obrnute pretrage, odnosno kako da saznamo šta je ostatak isečene fotografije ili ko i šta je na fotografiji. Sve to je moguće putem pretraživača Google ili Yandex.

Polaznici ovog onlajn-kursa imali su priliku da steknu nova znanja o medijskoj pismenosti, a nakon toga dobiju i IREX sertifikat.

 

 

društvo,promišljeno i provereno,medijska pismenost,Milica Mihajlović,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.