Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Trikovi i aplikacije za uređivanje slika na telefonu

Danica Milanović 23.10.2021. Komentari

Živimo u savremenom dobu gde svako od nas uveliko ima naloge na Instagramu. U toku dana ljudi izbacuju svoje fotografije, selfije, hranu ili mesta gde se nalaze. Ono što je najbitnije jeste kako sama fotografija izgleda i kako je sređena, jer to dovodi do najviše pregleda. Prvo mesto sa najviše sviđanja zauzimaju profesionalno odrađene slike.

Foto: unsplash.com

Da li je reč samo o dobroj kameri ili prosečnu fotografiju možemo provući kroz par filtera koji će je učiniti maestralnom? Postoje mnogi faktori koji nam pomažu u tome. Neki od njih su određeni uglovi, aplikacije ili deo dana kada svetlost dolazi do izražaja, a na vama je da odlučite i izaberete. Krenimo od samog početka. Najvažniji deo u svakom sređivanju jeste stavka Adjust. Ona nam pomaže da svaki deo fotografije dođe do izražaja onoliko koliko mi želimo. Možemo povećati svetlost ili je možemo izoštriti da ne bude mutna, neke su od opcija koje ova stavka podrazumeva. Svaka stavka sadrži skalu na kojoj možete namestiti do kog nivoa želite da filter promeni fotografiju. Od nula do 100 ili od nula do -100. Ukoliko pažljivo svaki deo namestite na određenu veličinu, u zavisnosti od same fotografije, to će ona biti lepša.

Svakome se desilo da vidi prelep pejzaž koji odmah uslika. Priroda je puna različitih nijansi koje uz pomoć filtera mogu podstaknuti još bolji efekat. Kada je reč o prirodi, jedna od najboljih aplikacija jeste PicsArt. Ona sadrži, takođe, deo Prilagodi — Adjusta nešto što je još zanimljivije kod ove aplikacije je i to što pored jedne slike, možemo dodati koliko god želimo. Samim tim ne moramo svaku posebno izbacivati, već će se naći svi zabeleženi trenuci na jednoj fotografiji. Remove unwanted object je isto jako korisna aplikacija. Ona nam pomaže da neke objekte koji nam se ne dopadaju na našoj fotografiji jednostavno izbrišemo. Osnovna alatka u ovom programu jeste gumica. Selektujemo predmet koji bismo voleli da uklonimo i bez problema na tasteru Process ga možemo izbrisati. Ovaj program je jako koristan zato što možemo našu fotografiju učiniti boljom i prvenstveno glavne objekte staviti u fokusu i na prvom mestu.

slika za tekst

Foto: privatna arhiva 

Ono što je osim aplikacija važno jeste i ugao iz kog nastaje fotografija. Biće mnogo lepše i neobičnije kada bismo uslikali, umesto regularne perspektive oko naših očiju, više ili niže od nje. Ako želimo da zabeležimo pejzaž, najbolje je da koristimo horizontalni prikaz, jer na taj način možemo obuhvatiti veći deo. Panorama na mobilnim telefonima takođe može da nam pomogne u tome. Osim pejzaža i selfija, životinje mogu napraviti odlične spontane poze koje naš telefon može zabeležiti. Njima nije potrebno mnogo efekata jer su sami po sebi preslatki, ali poneki filter može dobro doći.

Iako su boje jako bitne na svakoj fotografiji, crno-beli filter nikada neće izaći iz mode. Neki predmeti ili pejzaži stiču još bolji utisak sa ovim filterom. Nekada je samo on postojao i najkvalitetnije fotografije su bile odrađene upravo njime.  Danas možemo sami izabrati da li nam je lepše sa ili bez boje, a možemo ubaciti i obe fotografije, tako da će onaj koji gleda sam izabrati koja mu se više dopada. I za kraj, predmeti u našoj okolini koji nam se učine zanimljivima ponekad daju i bolju fotografiju od same žive prirode. Oštrina, pokoja pojačana boja daje bolji utisak onome ko je vidi. Male stvari mogu učiniti fotografiju boljom i profesionalnom. Negde je potrebniji veći intenzitet boje, dok je negde potreban bolji ugao iz kog uslikamo. Uz par trikova, svaku fotografiju možemo napraviti profesionalnom i dobiti više pregleda i komentara. Na vama je da se u slobodno vreme poigrate filterima i samim tim, u galeriji, kao i na Instagramu ili široj javnosti napravite niz lepih uspomena.

Izvori: edukacija.rspcpress.rs

 

it,aplikacije,telefon,uredjivanje,photoshop,picsArt,predmeti,pejzaži,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.