Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Prvo „AIBG” takmičenje u Nišu završeno u dobroj atmosferi i nadmašenim očekivanjima organizatora

Jovan Živković 9.5.2022. Komentari

Takmičenje u organizaciji „BEST-a”, „Arftificial Intelligence BattleGround”, završeno je 8. maja na Univerzitetu Metropolitan. Na takmičenju je očestvovalo četiri timova, tri iz Niša i jedan iz Beograda, a pobedu u kreiranju botova odnela je ekipa „Taneko”, čiji se kod pokazao kao najboljim i kojoj je pripalo 80.000 dinara. Drugo mesto osvojila je ekipa „SLOTH”, a treće „Klika010” i one su osvojile 40.000 i 20.000 dinara.

Foto: Jovan Živković

Takmičenje je održano u formatu hakatona, a počelo je 7. maja, nakon prezentacija partnerskih firmi i trajalo je 20 časova. Hakaton podrazumeva da takmičari imaju određeno vreme, u ovom slučaju 20 časova, tokom kojih imaju svu slobodu da raspolažu svojim vremenom, pišu kodove i odmaraju se. Na raspolaganju su im bili volonteri koji su im donosili hranu ili im pružali neophodne informacije.

Nakon navršenih 20 časova usledila je borba. Protivnici su određeni preko sajta random.org, a pravo da li će igrati prvi ili drugi dobila je ekipa koja je pogodila stranu prilikom bacanja virtuelnog novčića. Borba se odvijala tako što su se figure kretale na osnovu koda koje su ekipe napisale i, vođene njime, napadale protivničke figure. Prenos je išao uživo putem projektora.

Pobednici takmičenja, ekipa Taneko; Foto: Jovan Živković

Borbe su se odvijale po sistemu ispadanja i nakon prvih borbi dve pobedničke ekipe su se našle u finalu, a gubitničke u borbi za treće mesto. Član ovog tima Lazar Minić istakao je da je prezadovoljan samim takmičenjem, koje je ujedno njegov prvi hakaton i time što je na tom takmičenju trijumfovao. Kako navodi, zadatak koji su dobili im je u potpunosti odgovarao.

Zadatak je bio taman, ni pretežak ni prelak i sve vreme dok smo radili zadatak smo uživali. Naravno, nismo odmah krenuli u izradu zadatka, već smo malo mozgali, videli pravila igra i onda krenuli da radimo na zadatku, što je na kraju bilo uspešno – kazao je Minić.

Ovo je prvo takmičenje ovakvog tipa koje se održava u Nišu. Angažovano je veliki broj volontera, što onih koji su učestvovali u organizaciji događaja, to i onih koji su bili zaduženi da budu na raspolaganju takmičarima za svaku vrstu pomoći koja bi im bila potrebna. Koordinator tema takmičenja Damjan Denić bio je jedan od onih koji su bili zaduženi za određivanje zadatka takmičarima. Kako priznaje, bilo je jako teško osmisliti zadatak koji neće biti mnogo težak, ali ni mnogo lak. Na kraju je rekao da je veoma zadovoljan onim što su takmičari uspeli da urade za 20 časova i da su nadmašili njegova očekivanja.

Moji utisci o takmičenju su sasvim odlični. Bilo je tu nekih pehova na samoj prezentaciji radova, ali uzevši u obzir da je u pitanju pilot godina jako sam zadovoljan i verujem da će sledeće godine biti još bolje. Odziv takmičara je mogao biti bolji, mada gledajući ciljnu grupu takmičara koje smo gađali, a to su studenti završnih godina, broj timova, za prvu godinu takmičenja je sasvim u redu – podvukao je Denić.

Ovde možete pročitati izveštaj sa prvog dana takmičenja, dok se na ovom linku nalazi intervu sa glavnim organizatorom takmičenja.

it,AIBG,Artificial Intelligence BattleGround,best nis,Metropolitan,takmicenje,hakaton,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.