Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Šta je i kako funkcioniše „Crypto”?

Danica Milanović 6.11.2022. Komentari

U poslednje vreme, sve više na internetu nam se pojavljuju različite kriptovalute. Šta su zapravo one i čemu služe? Kripto je valuta koja pomaže u ulaganju novca ljudima. Svako ko je upućen u kripto, valute definiše na svoj način šta za njega predstavljaju, pa će tako bankari reći da je reč o privrednim stvarima. Ukoliko se postavlja pitanje onima koji ulažu u kriptovalute, reći će da je to odličan mehanizam preko kojeg možemo da zaradimo. Kriptovaluta je zapravo nova prilika za ulaganje, koriste određene programerske sisteme i na taj način stvaraju osiguravajuće jedinice razmere, tako da će programeri kao odgovor na pitanje šta su kriptovalute reći da imaju velike sličnosti sa dubokim programiranjem koji može da poveća novac. One su digitalne valute koje su izgrađene od kompjuterskih kodova sa kriptografijom koja obezbeđuje potpunu anonimnost korisnika, bezbednost prilikom transakcija i potpunu kontrolu.

Foto: unsplash.com

Satoši Nakamoto je prvi bitkoin (Bitcoin) napravio 2009. godine, krijući se pod svojim pseudonimom. On tvrdi da je japanac, rođen 5. aprila 1975. godine i živi u Japanu, ali lјudi sumnjaju u to zbog njegovog poznavanja engleskog jezika na maternjem nivou, kao i zbog toga što radno vreme više odgovara vremenskoj zoni Ujedinjenog Kralјevstva nego Aziji. Njegovo ime u prevodu označava čoveka sa mudrim poreklom, pa ljudi smatraju da se iza pseudonima krije osoba muškog pola. Objavio je 2008. godine svoju knjigu koja opisuje poznati Peer to peer – elektronski sistem gotovine. Njegov pronalazak je bio odgovor na međunarodnu ekonomsku krizu

istockphoto 1323542329 170667a

Photo: unsplash.com 

Do kriptovaluta se može doći preko Rudarenja (mining) i preko direktne kupovine na onlajn tržištima, što je prema proceni lakše od rudarenja. Ono podrazumeva da pametni računari rešavaju matematičke algoritme koji omogućavaju specijalizovani hardveri, pa na taj način zahteva više vremena i ulaganja kako bi došlo do nagrade za algoritme, a to su zapravo bitkoini. Ukoliko je hardver jači i veći, na taj način povećava se i sam bitkoin. To se sve dešava u Blokčejnu (lancu blokova) koji predstavlja današnju tehnologiju. To je velika digitalna knjiga sa bazom podataka gde se sve informacije čuvaju. Svaki čvor, odnosno hardver, prati situaciju korisnika tako da je nemoguće doći do neke obmane i manipulacije.

Osnovno pravilo je da su transakcije nepovratne i da ne postoji mogućnost žalbe. Ukoliko korisnik uloži svoj novac mora biti spreman na to da ga svakog trenutka može izgubiti. Kriptovalute su jako nestabilne i menjaju se iz dana u dan. Ako ste uložili svoj bitkoin na početku godine za 100 dolara, možete na kraju godine dobiti 100.000 dolara. Od 2017. godine, bitkoini su jako uznapredovali, pa je garantovan dobitak milionima korisnika. U suprotnom, može se desiti da procenat bitkoina opadne i da izgubite i tih 100 dolara. Bitkoin danas vredi preko 26.000 dolara, dok je prethodne godine vredeo više od 60.000 evra.

Kriptovalute se čuvaju u bitkoin novčanicima (walletima). U svetu kriptovaluta račun nije vezan za lične podatke kao kod banaka, već za adresu koja je, u stvari, privatni ključ i koja predstavlja alfanumerički niz znakova, odnosno dugačku šifru. Taj privatni ključ omogućava transakcije bitkoina, ali i vlasništvo nad njima. Shodno tome, vlasnik bitkoina nije osoba sa imenom i prezimenom, već onaj koji ima specijalizovani privatni ključ. Neki od najmoćnijih na digitalnom tržištu jesu Dogekoin i Bitkoin. Ovu valutu su prihvatile sve svetske kompanije kao što su Pejpal (PayPal), Majkrosoft (Microsoft), Starbaks (Starbucks) i druge.

Izvori: ucg.ac.mepravniportal.comvipsistem.rs,bbc.com

bitkoin,valuta,ekonomija,digitalno tržište,tehnologija,logaritmi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.