Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Električni automobili – budućnost koju živimo

David Punoševac 12.2.2023. Komentari

Električna vozila su industrija koja je u naglom porastu u poslednjih nekoliko godina. Iako trenutno na našim prostorima nije toliko zastupljena, svakako možemo videti neki električni ili pak hibridni automobil na putu – poseduju motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor. Mnogi od svetskih poznatih proizvođača automobila naglo pokušavaju da se prilagode ovoj novini koja predstavlja našu budućnost i budućnost koju živimo. 

Foto: unsplash.com

U poslednje vreme se mnogo priča o električnim vozilima i prednostima koje oni nude, te tu spadaju manji troškovi održavanja i manjak buke od automobila sa benzinskim i dizel motorima. Takvi automobili poseduju jak električni motor koji napon dobija od baterije velikog kapaciteta. Dizajneri tih vozila su pokušali da preslikaju izgled normalnog automobila, što su u velikoj meri i uspeli i na prvi pogled takav automobil izgleda potpuno identično kao oni na koje smo navikli. Međutim, kada otvorite haubu, videćete ogromne razlike, jer će ispod nje obično biti dodatni prtljažnik, a ne motor. Budući da nema motora sa unutrašnjim sagorevanjem, nema potrebe za izduvom, takođe, ne morate da brinete da li ste ulje u motoru zamenili na vreme ili pak da li su vam svećice dotrajale. Električni automobili imaju mnogo manje pokretnih delova od standardnih automobila, samim tim vam smanjuju troškove eventualne popravke.

Električni automobili poseduju jednu veliku litijum-jonsku bateriju koja se sastoji od manjih litijum-jonskih modula koji su povezani zajedno kako bi isporučili maksimalnu snagu. Pored te baterije, automobil poseduje još jednu manju, koja služi da napaja svetla i info-sistem, kada se glavna baterija isprazni. Ono što je mana, kao i kod svih baterija, brže se prazne na hladnijem vremenu i samim tim smanjuju kilometražu koju automobil može da pređe jednim punjenjem. Same baterije se mogu puniti na brzim punjačima koji mogu da se nađu na raznim lokacijama širom sveta, a možete ih puniti i kući kao i svaku drugu bateriju tog tipa.

bob osias 2 Gg0gpWIA unsplash

Foto: unsplash.com 

Motori na ovim automobilima rade na principu motora iz 19. veka, tj. pretvaraju električnu u mehaničku energiju. Struja iz baterije se provodnicima šalje do motora, konkretno do statičnog dela motora, statora, gde se stvara magnetno polje koje okreće rotor koji dalje okreće osovine i na taj način pokreću točkove. Pored motora koji mogu biti na osovinama, druga solucija je da svaki točak poseduje zaseban motor koji radi nezavisno i pri malo dinamičnijim vožnjama ti motori mogu regulisati brzinu određenog točka, pružiti maksimalan i najbezbedniji ugođaj u vožnji. Motor, bateriju i praktično ceo automobil kontroliše upravljačka jedinica koja je mozak cele operacije.

Električni automobili uglavnom imaju veliku konjažu, dosta ubrzavaju i praktično svu svoju snagu postižu čim potopite papučicu gasa. Iako smo kao mali uvek zamišljali leteće automobile, na kraju smo dobili električne, što ne znači da u nekoj bliskoj budućnosti nećemo doživeti i te leteće.

Izvori: afdc.energy.gov, earthjustice.org

#it,#električniautomobili,#struja,#autonastruju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.