Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Budi ti

Aleksa Anđelić 26.2.2020. Komentari

Standardi lepote i fizičkog izgleda menjali su se tokom godina i decenija. Svako vreme imalo je svoja neka pravila kako savršena žena, odnosno muškarac treba da izgleda. Svako vreme nametalo je ideale i kalupe kojima svi treba da teže, stvarajući komplekse i nezadovoljstva sopstvenim izgledom kod mnogo ljudi, naročito kod žena i tinejdžerki. Nekadašnji seks simbol 20. veka Merilin Monro verovatno bi po današnjim standardima lepote i proporcijama savršenog ženskog tela bila još jedna u nizu neprimetnih lepotica u masi. Sva ta pravila usađuju se deci od malih nogu. Svaka nova generacija prirodaje neko svoje, novo.

Foto: Privatna arhiva

Pre nekoliko dana na Jutjub kanalu Girls. Girls. Girls. Magazine pojavio se video-snimak pod nazivom Budi dama, rekli su (Be a lady, they said), koji je izazvao veoma oprečna mišljenja na društvenim mrežama. Trominutni video je pesma koju je 2017. godine napisala pesnikinja Kamil Rejnvil, a govori je glumica Sintija Nikson, poznata po ulozi Mirande Hobs iz popularne serije Seks i grad. Pesma je protest protiv ideala ženske lepote i izgleda koji se nameće od strane modne industrije i društva. Iako ima veoma jaku i pozitivnu poruku, video je naišao i na neke negativne komentare, očigledno ljudi koji njegovu poentu izgleda i nisu baš najbolje razumeli.

U samom videu govori se o tome kako žena treba da izgleda i da se ponaša. Od njih se očekuju da budu zavodljive, seksepilne, umerene, da ne nose suviše kratku i otvorenu garderobu, ali i da u isto vreme ne budu zakopčane do grlaU videu se kaže: Budi dama, rekli su.  Suknja ti je prekratka. Košulja ti je preduga. Pantalone su ti preuske. Ne pokazuj toliko kože. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Ne iskušavaj. Muškarci se ne mogu kontrolisati. Muškarci imaju potrebe. Izgledaj seksi. Izgledaj privlačno. Ne budi tako provokativna. Vi to tražite. Nosi crno. Nosi potpetice. Previše si obučena. Premalo si obučena. Izgledaš kao da si se opustila. Budi dama, rekli su. Ne budi previše debela. Ne budi previše mršava. Pojedi sve. Smršaj. Prestani da jedeš toliko. Ne jedi prebrzo. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Preskoči desert. Moraš da smršaš. Idi na dijetu. Bože, izgledaš kao kostur. Zašto jednostavno ne jedeš? Izgledaš izmučeno. Izgledaš bolesno. Muškarci vole žene s mesom na kostima. Budi veličina nula. Budi dupla nula. Ne budi ništa. Budi manje od ničega. Budi dama, rekli su. Ukloni dlake sa tela. Izbeli ovo. Izbeli ono. Prekrij ožiljke. Sakrij strije. Povećaj usne. Botoksiraj svoje bore. Zategni lice. Stisni trbuh. Podigni grudi. Izgledaj prirodno. Previše se trudiš. Izgledaš preterano. Muškarci ne vole devojke koje se previše trude. Budi dama, rekli su. Nosi šminku. Istakni jagodice. Poravnaj kapke. Popuni svoje obrve. Produži trepavice. Oboji usne. Puder, rumenilo, bronzer, sjaj. Kosa ti je prekratka. Kosa ti je preduga. Ofarbaj kosu. Ne u plavo, to izgleda neprirodno. Izgledaj mlado. Staro je ružno. Muškarci ne vole ružno. Budi dama, rekli su. Čuvaj se. Budi čista. Ne budi oprezna. Ne budi tako uskogruda. Smej se više. Ugodi ljudima. Budi iskusna. Budi seksepilna. Budi nevina. Budi prljava. Budi kul devojka. Ne budi poput ostalih devojaka. Budi dama, rekli su. Ne pričaj preglasno. Ne pričaj previše. Ne plaši se. Zašto si tako jadna? Ne budi bezobrazna. Nemoj toliko da naređuješ. Ne budi tako emotivna. Ne plači. Ne viči. Ne psuj. Izdrži bol. Ne žali se. Složi mu odeću. Skuvaj mu večeru. Učini ga srećnim. To je ženski posao. Bićeš dobra žena jednog dana. Uzmi njegovo prezime. Uzela si oba? Luda feministkinjo. Podari mu decu. Ne želiš decu? Poželećeš jednog dana. Predomislićeš se. Budi dama, rekli su. Ne dozvoli da te siluju. Ne pij previše. Ne izlazi prekasno. Nemoj da se napiješ. Nemoj da se osmehuješ strancima. Ne izlazi noću. Ne veruj nikome. Nemoj reći DA. Nemoj reći NE. Samo budi dama, rekli su.

Jedino što posle svega ovog izgovoreno u samo tri minuta ostaje je da se zapitamo kako žena treba da se ponaša. Kako da izgleda posle svih tih normi nametnutih od strane medija, modne industrije i društva? Iako je možda reč o ženama u video-snimku, mislim da on govori i o muškarcima, odnosno o ljudima uopšte. O tome šta svako od nas treba da radi i kako da se ponaša, oblači, neguje, hrani, pije, izgleda... Mnogi mladi ljudi, naročito oni u tinejdžerskom dobu koji još uvek pronalaze sebe i svoje mesto na planeti, imaju velike probleme sa ovim. Bore se sa kompleksima, prozivkama, depresijom... Koliko njih je samo zbog tih ideala pokleklo, a bili su tako lepi, tako posebni i svoji. Jedini odgovor na ova pitanja bi bio: budi ono što želiš da budeš. Ko smo mi da odlučujemo o tome kako neko treba da se ponaša? Ko smo mi da određujemo kako treba da se neko oblači i neguje, kako da šiša kosu? Ko smo mi da namećemo koliko i šta neko da jede i pije? Mi smo niko. Mi smo ništa. Naše postojanje na ovom svetu je prolazno. Zbog čega ga provesti u življenju u stegama i modlama? Zašto se ne potruditi da ostavimo nešto svoje, nešto posebno, nešto po čemu će nas pamtiti? Zašto je toliko teško biti svoj? Treba reći NE, treba odbaciti sve ono što vas guši. Treba potisnuti sve ono što vas ne čini srećnim. Treba se jednostavno ponašati onako kako mislimo da treba da se ponašamo, iako je možda to pogrešno. Možda ćemo pasti, ali to je život. Ustaćemo. Naučićemo na greškama. Nosićemo svoje ožiljke, poraze i pobede. Krenućemo dalje ako smo pogrešili. Naći ćemo pravi put.

Budi svoj(a). Budi ono što jesi, ono što misliš da jesi. Budi ono što želiš. Samo nemoj da živiš po standardima koji te guše i nabijaju komplekse zbog kojih se osećaš loše. Budi i radi ono što te ispunjava i čini srećnim/om. Pusti porodicu. Pusti društvo. Pusti druge. Budi ono što želiš da budeš. Šta te briga šta će komšiluk da kaže? Voli onog kog želiš. Veruj ono u šta želiš. Slušaj muziku koju želiš. Ponašaj se onako kako misliš da treba da se ponašaš. Prihvati sebe. Radi na sebi. Nemoj da dopustiš da ti repovi lome krila. Pusti hijene nek se smeju. Zašto bi ti njihov užasan smeh bio važan ako se osećaš srećno tu gde jesi, zbog toga što jesi? Ne obaziri se na njih. Hijene su zle. Hijene su društvo. Hijene su standardi i kalupi. Njihov smeh ubija ono lepo u tebi. Njihov smeh ubija tvoju posebnost, tvoju jedinstvenost. Njihov smeh ubija tebe. Ne daj se. Nemoj da postaneš još jedna od hijena. Bori se. Budi ono što želiš da budeš. Budi ti.

kolumna,budi ti,budi dama rekli su,izgled,telo,lepota,ideal,standard,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.