Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Togo” − najplemenitija životinja koja je ikada živela na planeti

Tijana Milenković 5.4.2020. Komentari

Film Togo je neispričana istinita priča o psu koji je 2011. godine proglašen za najhrabriju i najplemenitiju životinju koja je ikada živela na našoj planeti. To je pas koji je zaslužan za sprečavanje epidemije difterije 1925. godine u gradu Nome na Aljasci. Ovaj emotivni film nastao je u produkcijskoj kući Dizni, a režiju potpisuje Erikson Kor. Vilem Dafo je u ulozi Leonarda Sepale, norveškog trenera pasa koji je sa zapregom morao preći 700 snežnih i hladnih milja kako bi doneo u lek u svoj grad, koji je snažna zima odsekla od ostatka sveta.

Foto: www.themoviedb.org

Smeštena u Aljasku dvadesetih godina prošlog veka, priča počinje karakterizacijom glavnih likova. Leonard Sepala je Norvežanin, uzgajivač pasa za vuču, prevoznik i šampion u trkama psećih zaprega. Njegova supruga Konstans je Belgijanka, žena mekog srca, popustljiva i puna ljubavi. Njeno omiljeno štene je Togo, slabašan, bolećiv i nestašan pas kojeg je Leonard u više navrata pokušao da se reši. Sitniji je od svoje braće i sestara i uvek je spreman za nove avanture i nevolje u koje redovno upada. Naracija je zasnovana na neprestanim prelazima iz flešbekova iz razdoblja kada je glavni junak bio štene u sadašnje vreme, kada je pas već u dubokoj starosti, predvodnik zaprege, neustrašiviji od svih drugih haskija Aljaske, čije ime s poštovanjem izgovaraju svi koji su za njega znali. Togo tada ima već 12 godina, a pred njim je tek njegov najveći podvig u životu, zbog kojeg je do danas zapamćen kao najhrabriji i najplemenitiji pas.

Film obiluje velikom dozom izmešanih emocija koje ključaju sve vreme. Ovo ostvarenje u istom tremutku je dramatično, dirljivo i toplo, a sve emocije su pažljivo probrane i ravnomerno raspoređene kroz film. Čar celoj priči daje i odnos između psa i njegovog vlasnika jer, iako je film baziran na dirljivom prijateljstvu između čoveka i psa, ta sekundarna priča nam pokazuje i vreme dok Leonard i Togo još nisu bili u tako dobrim odnosima. Togo je prikazan kao jedno umiljato, inteligentno, izdržljivo, brižno i krajnje tvrdoglavo stvorenje. S druge strane, dok je Leonard u glavnoj fabuli prikazan kao brižan i hrabar trener pasa, sekundarna fabula, koja se odvija 12 godina ranije, pokazuje da je on nekada bio i arogantan čovek kojem psi nisu bili ništa više od posla, a možda bi tako i ostalo da nije bilo njegove supruge i njene ljubavi prema Togu.

ova

Foto: www.geekpursuits.net

Najimpresivniji aspekt ovog filma je briljantna režija i savršeno prikazani i izrežirani kadrovi snegom i ledom okovane Aljaske. Uz sav taj impresivni snežni i ledeni svet, vredi spomenuti i neverovatnu hrabrost i borbenost Toga koji nije posustajao čak ni kada njegov vlasnik jeste. Iako je Leonard pokušao da Togu da priliku za odmor, Togo je istrajao, iako je verovatno znao da mu u takvim uslovima svaki korak može biti poslednji. Posebno se ističe scena trke preko tankog i popucalog leda, kada je Leonard odlučio da ide prečicom preko zaleđene vode, iako je tako rizikovao i svoj život. Međutim, borbenost u srcu i Togov instinkt za preživljavanje su ono što mu je spasilo život.

Togo,film,preporuka,istinita priča,Disney,kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,životinja,priča,planeta,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.