Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Umetnički uobličeno sećanje na nedužne

Tamara Radovanović 23.4.2020. Komentari

Pre 21 godinu, u noći između 22. i 23. aprila, NATO je bombardovao zgradu Radio-televizije Srbije i poginulo je 16 radnika te medijske kuće. U sećanje na žrtve napada podignut je spomenik Zašto?, a umesto okupljanja, ovim povodom, kako je prethodnih godina bilo uobičajeno, građani ove godine mogu da upale sveće ispred spomenika, poštujući sve mere koje je Vlada Srbije propisala usled vanrednog stanja uzrokovanog širenjem virusa korona COVID-19. Povodom dvadesetogodišnjice ovog tragičnog događaja, Predrag Velinović je prošle godine režirao film pod nazivom O životu i o smrti. Film je snimljen u produkciji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a i prema scenariju Predraga Perišića.

Foto: www.youtube.com/watch?v=fyk5tSa96Cw

Film ne predstavlja dokumentarno uobličavanje ovog događaja, već kroz formu igranog omnibusa predstavlja svojevrsnu posvetu žrtvama. Ostvarenje obuhvata pet fiktivnih priča o naizgled nepovezanim grupama junaka, čije će se životne putanje, igrom različitih okolnosti, ukrstiti u noći bombardovanja zgrade RTS-a. Uloge tumače Dragan Petrović Pele, Dara Džokić, Nada Šargin, Milutin Milošević, Nebojša Milovanović, Jasna Đuričić, Danijela Kuzmanović, Strahinja Blažić, Milica Sužnjević, Nataša Perić, Pavle Mensur i drugi.

Mlada porodica koja čeka prinovu, majka i ćerka koje pokušavaju da prevaziđu uzajamnu otuđenost, mladić i devojka koji se sasvim slučajno sreću i jedno u drugom pronalaze nadu i utehu, otac i sin koji su zaboravili da neguju ljubav koju osećaju jedan prema drugom, mladić koji je upravo upisao FAMU i njegovi roditelji; na prvi pogled akteri su izolovanih i nezavisnih priča. Međutim, nit koja ih spaja je upravo povezanost sa RTS-om. Uprkos turbulencijama u odnosima i unutrašnjim svetovima junaka, film prikazuje njihov naizgled običan svakodnevni život, sve do tog sudbonosnog dana. 

MV5BNDc0ZTMxZTUtNTIyZS00ZGEwLWI3NjItMGNhMjYxMWQzYjVlXkEyXkFqcGdeQXVyNjc1MTI0MDM. V1 SY1000 SX1500 AL Foto: www.imdb.com

Svaki lik izgrađen je veoma pažljivo i fokus je na izrazima lica i osećanjima, što čini da se posredstvom platna zbližimo sa ovim ljudima i gotovo u potpunosti osetimo njihove strahove, radost, patnju, nadu, bol i zabrinutost. Čini se da je ovo ostvarenje i svojevrsna poruka gledaocima da čvrsto zagrle svoje voljene uvek kada mogu, jer su sve međusobne nesuglasice junaka filma postale tako majušne onda kada su bombe promenile sudbinu mnogih od njih i brojne priče ostavile nedovršenim. 

Film je prikazan na nekoliko festivala. Ostavlja gorak ukus u ustima i kazuje koliko je važno ne zaboraviti. U pitanju je igrana drama koja nema dokumentarni karakter, ali na umetnički način svedoči o tragediji nad kojom više od dve decenije stoji pitanje: Zašto?.

kultura,društvo,rts,bombardovanje,sećanje na nedužne,o životu i o smrti,film,preporuka nedelje,preporuka filma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.