Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kako nastaju deca zla?

Maša Stojiljković 24.10.2021. Komentari

Roman „Deca zla” predstavlja prvenac sudije Apelacionog suda Miodraga Majića koji je objavljen 2019. godine. Roman koji govori o politici, advokaturi, poslovnim intrigama, ali i seže u ne toliko daleku prošlost Balkana, pokazaće vam da nije sve tako jednostavno kakvim se čini.  

Foto: privatna arhiva

Radnja je smeštena u Beograd gde nas autor upoznaje sa advokatom i bivšim tužiocem Nikolom Bobićem, koji u svojoj struci važi za jednog od najboljih, zbog svog zlatnog pravila koje nikada nije prekršio. Ne zastupa slučajeve koji imaju bilo kakve veze sa politikom! Kada se desi monstruzno ubistvo narodnog poslanika i kandidata za premijera samo mesec dana pre izbora, zavladaće haos u državi, tužilaštvu, ali i Nikolinoj glavi. Odjednom neće moći sam da donosi odluke. Isprva odbija ovaj slučaj i to saopštava ocu osumnjičenog. Međutim, pritisnut od strane svoje bivše devojke Ane koja je tužilac i kojoj će ovaj slučaj obeležiti karijeru, Nikola pristaje da zastupa okrivljenog člana obezbeđenja. Ni ne sluteći šta će se desiti u narednim mesecima, ulazi u krug koji se mora zatvoriti (krug politike, ličnih kontakata, ratovanja, korupcije, nameštanja). Kada i sam bude optužen za ubistvo, shvatiće da je jedino istina ono što će moći da odgonetne ovaj slučaj. Iznenada će uvideti  da ovo nije samo ubistvo političara koji se bavio nelegalnim poslovima, već ubistvo čoveka koji je bio ratni zločinac i kome je jedan greh naplaćen stravičnim i okrutnim mučenjem. Tada ulazi u rat protiv laži i počinje da se koristi svim sredstvima da bi skinuo ljagu sa svog imena i otkrio kako je sve počelo.

Više ti znači onaj ko ti u ratu leđa čuva od onog ko ti u miru kuću pokloni.

Ovaj kriminalistički triler pokazaće čitaocu da nije sve tako kako izgleda. Nije sve tako crno-belo i postoje stvari, koje kada se pokrenu, izazivaju lančanu reakciju i sežu u prošlost, neraščišćene račune i rat. Pokazaće vam šta u poslovnom svetu i državnom poslu znače: novac, ugled, moć i kontakti. Advokat Bobić sklon alkoholu, korišćenju psihoaktivnih supstanci, depresiji, naći će se u lavirintu iz kojeg će biti teško pronaći izlaz. Otkriti istinu koja je u današnjem dobu izobličena i podcenjena postaće glavna misija advokata u kojoj će pomoć imati od znanih, ali i neznanih ljudi. Autor će vas kroz priču voditi kao kroz vožnju rolerkosterom. U trenutku kada pomislite da je slučaj gotov i da će svi živeti srećno kao u bajkama, slučaj tek počinje. Budite spremni da ćete tek na kraju shvatiti zašto se roman zove Deca zla. Kako dete koje je simbol ljubavi, rađanja i obnove može biti povezano sa zlom? Iako je ovaj roman prvenac Miodraga Majića u njemu nema ničeg početničkog. Svi sastojci koji su potrebni za jedan ovakav roman našli su se na njegovim stranicama i to je rezultiralo velikim uspehom koji je on postigao.

kultura,preporuka nedelje,preporuka knjige,roman,Deca zla,Miodrag Majić,triler,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.