Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Svečano otvaranje izložbe ambijentalne instalacije „VORTEX”

Sara Stojčić 23.5.2022. Komentari

Svečano otvaranje izložbe ambijentalne instalacije „VORTEX” će biti u utorak, 23. maja, u „Salonu 77” Galerije savremene likovne umetnosti, a početak je zakazan za 19 časova. Autorka izložbe je umetnica Jelena Trajković Popivoda, a kustos je muzejski saradnik Radmila Kostić.

Foto: pixabay.com

Ova izložba je rad umetnice Jelene Trajković Popivode i namenski je realizovan projekat pod nazivom VORTEX ili Vrtlog, koji sažima prostor i zvuk, sugerišući vreme i kretanje u jednoj zanimljivoj prostornoj celini. Projekat se namenski realizuje u prostoru Salona 77, jer je Jeleni bio inspiracija i poslužio kao ideja za kreiranje paralelnog duhovnog prostora, u kome se prepliću snovi, želje i stremljenja. Uz pomoć novih tehnologija, Jelena prevazilazi stvarni svet i transformiše stanje nepomičnosti u dinamičnu simulaciju kretanja, postižući interaktivnost rada i publike. Posmatrači, prateći autorkine smernice koje su reakcija na aktuelni trenutak opšte neizvesnosti, kretaće se zajedno sa figurama kroz prostor, doživljavajući slobodnu i ritualnu igru pokreta i senki. Teži ka priznatosti savremenog audio-vizuelnog i koreografskog pristupa, koji povezuje čoveka, sliku, zvuk, pokret i arhitekturu u interaktivnom uzročno-posledičnom odnosu. Na taj način otvara niz pitanja, pružajući priliku za nova saznanja o ravnoteži tela i duha, kao i pitanja zaboravljenih etičkih principa, dajući značajan doprinos u kreiranju sopstvenog vizuelnog identiteta kao važne okosnice savremene umetničke scene u Srbiji.

Jelena Trajković Popivoda, rođena je 1980. godine u Kraljevu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a doktorsko-umetničke studije odbranila je pod mentorstvom prof. Radomira Kneževića. Na Fakultetu umetnosti angažovana je kao vanredni profesor. Od 2004. do 2006. godine bila je stipendista Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Stipendija Kraljevine Norveške 2004, a član je ULUS-a od 2005. godine. Izlagala je na 30 samostalnih, ali i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radi u mediju klasičnog crteža i slikarstva, koji su njena glavna preokupacija. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti vizuelnog stvaralaštva, od kojih su značajnije: Grand prix i Međunarodni prolećni salon Div Art Buđenje u kategoriji slika. Osvojila je drugo mesto na manifestaciji Peto međunarodno bijenale umetničkog crteža i grafike, a ima i nagrađeni rad na Prolećnoj izložbi grupa autora ULUS. Radovi Jelene Trajković Popivode nalaze se u zbirkama kulturnih institucija i privatnih kolekcija.

Izložba će trajati do 5. juna, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane. 

kultura,svečano otvaranje,VORTEX,ambijentalna instalacija,VRTLOG,Jelena Trajković Popivoda,salon 77,galerija savremene likovne umetnosti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.