Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Premijera opere „Karmen” u Narodnom pozorištu

Dejan Sokolović 8.6.2022. Komentari

Opera „Karmen” Žorža Bizea u režiji Ivana Vukovića, biće premijerno izvedena u dva termina: 14. i 17. juna na sceni Narodnog pozorišta sa početkom od 20 časova. Najavljeno je i njeno izvođenje na otvorenom koje je zakazano za 27. jun na Letnjoj pozornici. Povodom ove opere, 7. juna održana je pres-konferencija u gornjem foajeu. 

Foto: Dejan Sokolović

Ova opera je zajedniči projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti, a pokrovitelj je sam grad. Dirigenti opere su Dejan Savić, koji će dirigovati 14. juna, ali i Dijana Cvetković, koja će dirigovati 17. juna, a biće i dve podele izvođača. U ulozi Karmen nalazi se Aleksandra Ristić, a Mikaelu tumače Katarina S. Ivanković i Miona Vukadinović. Narednika straže Moralesa glumiće Lazar Lazarević i Emil Verzio, Franskitu Jelena Jovanović i Ema Ćoćić. U ulozi Mercedes naći će se Milica Rakić i Nena Đurić, dok će se u ulozi Dona Hosea naći Saša Arsenkov i Damjan Mišić

Mi kao umetnici imamo pregršt ideja, ali ako ne postoje sredtsva, ako ne postoji raspoloženje, ako ne postoji jedna ekonomska baza da se to napravi onda je to teško da će doživeti svoju realizaciju, izjavio je dirigent Dejan Savić povodom ove opere.

Foto: Dejan Sokolović

Foto: Dejan Sokolović

Na konferenciji istakli su se problemi malih radionica i manjka kostimografa, stolara i dekoratera. Profesorka na Fakultetu umetnosti i mecosopran Aleksandra Ristić koja igra Karmen, istakla je da je bilo veoma teško realizovati ovu operu, jer 60 odsto postave čine studenti koji su tokom virusa korone imali onlajn-nastavu. Ističe da je bilo veoma zahtevno spremiti ih za uživo izvođenje.

Opera Karmen je opera koja će se izvoditi u četiri čina, a rađena je po noveli Karmen Prospera Merimea. Novela je prilagođena mnogim dramskim delima, uključujući i operu francuskog kompozitora i pijaniste Žorža Bizea. Praizvedba održana je 3. marta 1875. godine

kultura,opera,narodno pozorište,Karmen,Žorž Bize,Ivan Vuković,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.