Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Aleksandra Ristić: Opera je igra u kojoj beskrajno uživate

Dejan Sokolović 15.6.2022. Komentari

Opera „Karmen” Žorža Bizea, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, a u režiji Igora Vukovića, sinoć, 14. juna je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu. Opera je izazvala veliko interesovanje kod publike, pri čemu je i sala Narodnog pozorišta bila puna.

Foto: Dejan Sokolović

Opera je izvedena u četiri čina i rađena je po noveli Karmen Prospera Merimea, čija je praizvedba održana 3. marta 1875. godine. Kraj opere publika je dočekala gromoglasnim aplauzom i tim gestom ukazala zahvalnost i počast svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji ovog umetničkog dela. Ulogu Dona Hozea doneo je Saša Arsenkov, ulogu Mercedes donela je Nena Đurič, a Fraskite Jelena Jovanović. Eskamilja je igrao Marko Milisavljević, Mikaelu Katarina Simonović Ivanković, dok je ulogu Zunige doneo Emil Verzio. U glavnoj ulozi Karmen našla se mecosopran Aleksandra Ristić koja je za Studentski dnevni list govorila o glumi i pevanju, kao i o anegdotama sa priprema. 

Kakvi su Vaši utisci nakon završetka prve premijerne večeri opere Karmen?

Aleksandra Ristić: Ja sam još uvek uzbuđena, stvarno je bilo predivno veče. Mi smo uživali, obično se na premijeri ne uživa toliko i budete onako malo stegnuti, a večeras smo stvarno svi uživali. Oduševljena sam kako su se i naši studenti divno snašli, tako da mi je baš puno srce.

Kako se pripremate za Vaš nastup, imate li neke rituale?

Aleksandra Ristić: Na dan nastupa volim da se spustim i da malo prođem kroz tekstove, da budem u tome celog dana. To meni znači da se prikupim i skupim snagu za uveče.

Opera je veoma zahtevna, koliko je teško glumiti i pevati u isto vreme?

Aleksandra Ristić: Ne znam da vam kažem, jer nikada nisam glumila bez pevanja, pa ne mogu da uporedim, ali kada to volite i kada ste zaraženi operom, onda vam to ništa nije teško. Kada uđete u taj karakter lika koji treba da izneste, onda vam stvarno ništa nije teško, onda sve je to neka igra u kojoj beskrajno uživate.

IMG 4760

Scena iz opere; Foto: Dejan Sokolović

Da li je bilo nekih anegdota tokom pripreme same opere. Ako jeste, možete li izdvojiti neku i podeliti je sa nama?

Aleksandra Ristić: Bila je jedna jako smešna situacija. Bila je jedna fraza koju smo mi promenili i koja je glasila: Tad umri ti, kurvo! pre nego što me ubije Don Hoze. Pošto u podeli imamo dva Don Hozea, drugi je student i pevaće na jesen. To je inače moj student Damjan Mišić. Kada je na prvoj probi završio i otpevao: Tad umri ti, kurvo! rekao je: Jao, profesorka, što mi je neprijatno! i onda smo se svi tome smejali pa smo na kraju morali da promenimo kraj.

Da li je bilo nekih pehova u večerašnjem nastupu kada ste morali da improvizujete ili da nije išlo sve prema scenariju zbog tehničkih problema?

Aleksandra Ristić: Recimo, meni se bio zakačio šlep na kosi za stolicu, ali sve se to u hodu rešava. Nije bilo ništa toliko problematično da smo morali nešto specijalno da se angažujemo da vadimo stvari.

Koji dalji projekti su u pripremi?

Aleksandra Ristić: Što se tiče Karmen, još četiri predstave su planirane za sada. Od jeseni bi trebalo nešto novo da radimo, ali još uvek ne znamo šta ćemo raditi. Maestro Dejan Savić još uvek procenjuje, u odnosu na pevače koje imamo, šta bismo mogli da radimo. Pominju se Verdi i Mocart. Videćemo šta će prevagnuti, jer zavisi sve od toga kakve imamo pevače: kog profila, kog faha, zavisi i od orkestra. Videćemo šta će biti, odlučićemo već u neko doba do jeseni šta će se raditit.

kultura,opera,Karmen,Aleksandra Ristić,narodno pozorište,Dejan Savić,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.