Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Repriza opere „Karmen” na Letnjoj pozornici

Sara Stojčić 24.6.2022. Komentari

Repriza opere „Karmen” Žorža Bizea, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, a u režiji Ivana Vukovića, biće odigrana za kraj pozorišne sezone na Letnjoj pozornici u ponedeljak 27. juna. Početak je zakazan za 20.30 časova. Opera je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu 14. i 17. juna i izazvala je veliko interesovanje publike.

Foto: Nikola Milosavljević

Opera Karmen predstavlja zajednički projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti i Narodnog pozorišta. Pored dirigenta Dejana Savića, u drugoj podeli diriguje i Dijana Cvetković, a deo autorske ekipe takođe čine i: saradnik dirigenta Zoran Andrić, koncert-majstori: Sanja Jović i Stanislava Alađozovski, korepetitori: Mina Krasić i Anita Zdravković, kao i dirigent hora Ivana Mirović. Kostimograf je Dejan Gocić, scenograf je Katarina Pavlović, koreograf Ana Kazimić, a za scenski pokret je zadužen Marko PavlovskiGlavnu ulogu Ciganke Karmen igra Aleksandra Ristić, ulogu narednika Dona Hosea izvodi Saša Arsenkov, Marko Milisavljević igra toreadora kao Eskamiljo, a Katarina Simonović Ivanković igra MikaeluLazar Lazarević igra narednika straže Moralesa, Jelena Jovanović donosi ulogu Fraskite, Nena Đurić ulogu Mercedes, Emil Verzio je u ulozi kapetana Zuniga, krijumčare Dankaira i Remendada izvešće Lazar Lazarević i Nikola Stamenković, dok će narod i vojnike na sceni predstaviti Maestrini – hor Fakulteta umetnosti.

Opera Karmen je najpoznatije Bizeovo delo i nastala je 1875. godine, prema istoimenom romanu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh, iz razloga što publika tada nije navikla na takav sadržaj i orkestraciju, te su se ljudi uz ovaj komad dosađivali, zviždali ili negodovali. Loše kritike o komadu izašle su i u štampi narednog dana. Pohvalu je komad dobio samo od vrsnih poznavaoca muzike – Debisija, Sen-Sansa, Čajkovskog i Bramsa, koji je odgledao operu čak dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana. Kasnije, Karmen je zaista i postigla veliki uspeh i postala najpoznatija opera ikada izvođena, ali Bize to nije doživeo. Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i veliko razočaranje zbog njene propasti na premijeri, bili su preveliki udarac za njega. Umro je 3. juna 1875. godine, u 36. godini života, od srčanog udara nekoliko meseci posle tragične premijere.

Karte su u prodaji na blagajni pozorištaCena karte je 600 dinara, a sa popustom za studente, đake i penzionere iznosi 400 dinara.

kultura,opera,Karmen,Letnja pozornica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.