Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Opera ruža, arija i mirisa duvana u vazduhu Sevilje

Ana Adamović 28.6.2022. Foto Komentari

Repriza opere „Karmen” Žorža Bizea, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, a u režiji Ivana Vukovića, izvedena je sinoć, 27. juna pod otvorenim nebom Letnje pozornice. U četiri čina po motivima novele Prospera Merimea, opera je gledaocima pokazala svojevrsni sinkretizam kao spoj drame, orkestra i vokalnih modulacija.

Foto: Emilija Miliev

Karmen je francuska opera čija je radnja smeštena u Sevilji, a istoimenu protagonistkinju donela je i oživela mecosopran Aleksandra Ristić, dok je ulogu Dona Hozea odigrao tenor Saša Arsenkov. Toreadora Eskamilja igrao je bariton Marko Milisavljević, Mikaelu je izvela sopran Katarina Simonović Ivanković, a narednika straže Moralesa Lazar Lazarević. Karmenine drugarice Fraskitu i Mercedes igrale su mecosoprani Jelena Jovanović i Nena Đurić, dok je kapetana Zunigu doneo bas Emil Verzio.

U prvom i drugom činu defiluju obasjavajuće note, koje najavljuju prve vesnike nove ljubavi, a može se reći da se one ogledaju u pevajućem horu devojaka koje u kosi nose crvene ruže. Ispred fabrike cigareta na trgu u Sevilji pojavljuje se Don Hozeova verenica Mikaela koja ga traži da bi mu prenela novosti, kao i pozdrave njegove majke. Kod stražarnice ispred fabrike pojavljuju se i radnice među kojima posebnom lepotom i harizmom pleni španska Ciganka Karmen koja kreće da peva Habaneru. Karmeninu pesmu svira Niški simfonijski orkestar, a upotpunjuju je glasovi hora, kao i sama Karmen koja pokušava da njom očara nezainteresovanog Dona Hozea. Bacivši mu ružu pod noge, on je konačno primećuje, te cvet sakriva u bluzu. Ovde uočavamo Karmeninu smelost i samouverenost koja njome odiše, što je sam kontrast njenih poteza i ponašanja iz poslednja dva čina. To se ogleda i u njenim ispevanim rečima: Da l’ voliš to nije bitno, čuvaj se kad volim ja. Dovoljno je samosvesna i zna da iz pesama koje peva i iz bosonogog plesanja odiše sloboda njenog duha koja nastoji da se prelije i na njen život kada biva oslobođena konopaca koje čvrsto drži Don Hoze, da bi on potom zbog nje bio uhapšen. Sledeći čin krasi arija Toreador ili Pesma Toreadora koju peva toreador Eskamiljo pokušavajući da zavede Karmen. Međutim, Eskamilju to ne uspeva jer je u tom trenutku njeno srce rezervisano za Don Hozea koji joj ljubav uzvraća.

telott1

Opera Karmen; Foto: Emilija Miliev

Poslednja dva čina obojena su tamnijim tonovima zbog čega naslućuju da se sprema nešto opasno. Karmenina hladnokrvnost i tarot karte koje predviđaju smrt glavni su motivi druge polovine opere. Uočava se determinizam kao način verovanja ovih ljudi, što označava da se u sudbinu veruje po svaku cenu, a da poslednje reči imaju karte. Ako je sudbina ispisana, tu nema mesta ispravljanju starih grehova i dela, a kartu možemo izvlačiti i po 20 puta, međutim, ona će nam uvek reći isto. Ruže više ne leže u vlasima kose, one su sada rasute po podu, a Karmen više na sebi ne nosi vedre boje, no one tamne koje naslućuju tragediju. Onog trenutka kada se začuje arija Toreador, zajedno sa Hozeom shvatamo da taj trenutak ne označava ništa drugo do Eskamiljove pobede nad njim. Narušena pravda i izigrana ljubavna osećanja u Hozeovom umu se jedino daju ispraviti krvlju.

Motivi noža, bačenog prstena kao metafora epiloga jedne ljubavi, a onda i krvlju razmazanog lica suprotne strane, boje poput ruže, glavni su akteri vrhunca čuvene priče o Karmen. Doživljaju ovih motiva i osećanja doprineo je hor, kao i orkestar vođen Dejanom Savićem, dok empirijski svedočimo jednoj tragediji koja ima lice noža u kom se ogleda Karmenina neprevaziđena lepota, kao i latice ruže koje padaju na tlo. U ovom delu ljubav ima rušilačku notu, te nastoji da ono što je suđeno da bude lepo zauvek oboji najmračnijim bojama, što se i primećuje u samom menjanju atmosfere između drugog i trećeg čina. Opisani momenti predstavljaju uvertiru u drugu stranu lepote, koja češće ume da zatoči ženu, negoli da je oslobodi i da joj moć. 

 

kultura,opera,Karmen,narodno pozorište,Letnja pozornica,kritika,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.