Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Neprolaznost priče o „Prijateljima”

Miloš Papović 18.7.2022. Komentari

„Prijatelji", jedna od najbolje rangiranih serija i dobitnica brojnih nominacija za nagradu, sofisticirana je komedija koja gleda u srca i umove grupe od šest prijatelja različitih karakteristika, koji žive u Njujorku. Premijerno je prikazana 1994. godine, dok je poslednja sezona završena 2004. godine. Kroz deset sezona, sa ovom grupom se možete saživeti i sa njima prolaziti kroz sve njihove avanture, probleme, smešne situacije, ali pre svega uvideti koliko je snaga prijateljstva važna. 

Foto: privatna arhiva

Prijatelji prate živote velikih prijatelja, uključujući: odbeglu nevestu Rejčel Grin, ekscentričnu Moniku Geler, beznadežnog romantičara Rosa Gelera, autentičnu i pomalo čudnu Fibi Bufe, pomalo sporog, ali pametnog Džoija Tribijanija i veoma sarkastičnog i nespretnog Čendlera Binga. Glavna tačka zapleta Prijatelja vrti se oko ove družine koja kroz svih deset sezona prolazi kroz zanimljive romanse, zaplete i rasplete, ali i puno smeha i kultnih momenata zbog kojih ova serija i dalje počiva u srcima gledalaca širom sveta. 

Svi likovi imaju mane, ali fokus po tom pitanju je stavljen na muški deo ekipe. Džoi je prikazan kao iskreno dete grupe. Devojke padaju na njegovu detinjastu nevinost, a on im se divi i slavi što je spavao sa neograničenim brojem devojaka, ne pamteći njihova imena. Ros je paleontolog i najelokevntniji je u grupi, zbog čega i često biva ismevan. On je i najemotivniji lik koji tokom serije ima neverovatnu hemiju sa Rejčel za kojom ludi od tinejdžerskih dana. Čendler je zbijač šala, pogotovo u neugodnim sitacijama, što predstavlja njegov odbrambeni mehanizam. Niko ne zna čime se bavi, međutim, ni on ne podnosi svoj posao, ali mu treba vremena da sakupi hrabrost i uputi se u potragu za nečim u čemu bi uživao. Monika je preterano uredna i organizovana starija sestra grupe, koja radi kao kuvarica dok žudi da kroz sav haos pronađe svoju idealnu ljubav. Fibi je lik sa najtragičnijom pozadinom koja uprkos svim problemima sa kojima se kao prijatelji suočavaju, nastoji da uz zvuk svoje gitare i pesme Smelly cat bude glas razuma i vedra nota u teškim okolnostima. Rejčel se poslednja pridružila ovoj grupi, ali su je brzo prihvatili kao da je oduvek bila tu. Zapamćena je po svom izgledu, te je važila za modnu inspiraciju, a o njenim autfitima se i danas govori. 

telotfi

Foto: privatna arhiva

Serija Prijatelji će biti prepričavana iz generacije u generaciju, jer je serija koja nastoji da nikada ne bude zaboravljena i izgubi na popularnosti. Nije vezana samo za jedan period, već prati temu koja je uvek aktuelna. Mnogi motivi poput: pileta i guske, stola za stoni fudbal, ljubičastih vrata sa žutim ramom, reči Pivot, metafore jastoga, kafića Central Perka i čuvenog kauča na kom sede i piju kafu, ostali su i dan-danas upamćeni. U radnju same serije se treba priključiti i time osetiti sve čari koje ona nosi. Osim kvalitetnog smeha koji ova serija može pružiti, često može izmamiti i suze. Protagonisti su u Prijateljima prošli kroz mnogo toga, ali su uspeli da život iskuse zajedno, učeći nas da je pravo prijateljstvo jednako porodici koja je uz nas do poslednjeg daha. 

kultura,serija,prijatelji,sitkom,friends,Rachel Green,Rejčel Grin,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.