Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Filmsko stvaralaštvo Alfreda Hičkoka

Natalija Jović 22.7.2022. Komentari

Njegovo ime sinonim je za žanr trilera. Tokom svoje dugogodišnje karijere, koja je trajala šest decenija, snimio je više od 50 filmova. Ostao je upamćen kao jedan on najpoštovanijih i najpoznatijih filmskih reditelja koji su ikada stvarali, te iza njegovog imena stoji čak i kult. U svetu filma poznatiji je i kao otac trilera, a to je Alfred Hičkok.

Foto: film Držte lopova/privatna arhiva

Alfred Jozef Hičkok rođen je 1899. godine u Lejtonstounu, u Londonu u Velikoj Britaniji, a preminuo je 1980. godine. Počeo je da režira pod uticajem nemačkog ekspresionizma u Engleskoj, a 1939. godine krenuo je  da režira i u Sjedinjenim Američkim Državama. Filmovi ovog režisera prepoznatljivi su po posebnoj umetničkoj crti koju je samo on umeo da prenese na dela i ostavi lični potpis. Pravio je filmove po uzoru na krimi romane i književnost, a naročito ga je impresionirao rad američkog pesnika  Edgara Alana Poa.

Njegova dela prepoznaju se po neupadljivoj montaži, dugim kadrovima i preciznošću. U radu ovog velikana filma većinu motiva čine: neuroze, strahovi, blud, gubljenje identiteta i patološki porodični odnosi. Hičkok je upečatljiv i po tome što se u njegovim delima prožima i osećaj krivice, gde se glavni likovi nepravedno optužiuju za dela koja nisu počinili. Važan element u njegovom stvaralaštvu igra i uvrnuti humor. Sa 26 godina režirao je svoj prvi film Vrt užitaka, dok su njegovi najpoznatiji filmovi: 39 stepenika, Ozloglašena, PticeČovek koji je znao previše, Pogled kroz prozor, Sumnja, a filmovi koji su svakako ostavili najveći pečat na rad ovog umetnika i vinuli ga u nezaborav jesu Psiho i Rebeka za koju je dobio nagradu glumačke akademije Oskar, pored još četiri njegova filma koja su bila nominovana.

psiho1

Film Psiho; Foto: privatna arhiva

Bio je veliki pobornik frojdovske teorije, te su se  njegovi radovi bazirali na likove srednjeg  staleža ili na one koji vole luksuz, a duboko u sebi su nesrećni i nezadovoljni. Ovim temama bavio se u filmovima Psiho, Vrtoglavica i Marni. Za svoje filmove birao je uglavnom glumice sa plavom bojom kose zbog čega je najčešće sarađivao sa jednom od najpoznatijih glumica svih vremena − princezom Grejs Keli koja je ostavila pečat u Hičkokovim filmovima: Držte lopova, Pogled kroz prozor i Pozovite M za ubistvo. Ostale plavokose glumice sa kojima je radio jesu: Dženet Li, Tipi Hedren, Kim Novak, a sarađivao je i sa Ingrid Bergam.

Od 53 filma, koliko je snimio, pojavljuje se u 39 filmova kao statista. Jedna od najpoznatijih scena Hičkokovih filmova, svakako jeste scena iz horor filma Psiho u kabini za tuširanje. Scena traje 45 minuta, a snimana je sedam dana iz 17 različitih uglova. Između ostalog, mnogi su ga opisivali kao teškog saradnika koji je vređao svoje glumce. Jedan od najvećih strahova ovog avangardnog umetnika jesu bili policajci, te u njegovim filmovima oni često bivaju mučki ubivani i mučeni. Govorio je kako zbog straha od policajaca nikad nije naučio da vozi. Lista njegovih strahova je ubrajala malu decu, policajce, jaja, visinu i strah da sledeći film neće biti dobar kao onaj prethodni. Dok će neki sa uživanjem gledati Hičkokove filmove i diviti se njegovom radu, mnogi će govoriti kako su njegove teme previše morbidne i zastrašujućeMeđutim, jedno je sigurno, a to je da je ovaj režiser upisan u istoriju svetske kinematografije. Mnogi kritičari smatraju da je Alfred Hičkok, pored morbidnih i uznemirujućih nota u njegovom radu, svakako uticao na većinu režisera današnjice i ispisao budućnost filmske industrije.

Izvori: www.alfredhitchcock.comsvijetfilma.eu

kultura,film,alfred hičkok,triler,horor,psiho,ptice,Grejs Keli,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.