Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koliko nas košta verovanje strancima?

Natalija Jović 25.7.2022. Komentari

Film „Greta” psihološki je film iz 2018. godine sa elementima drame, misterije, trilera i horora. Verodostojno prikazuje jednu žena koja iz usamljenosti postaje šakal za mlade i lepe devojke na podmukao način. U filmu se prožimaju motivi: jeze, usamljenosti, paranoje, neiskvarenosti i prevare. Režiju ovog filma potpisuje Nil Džordan, dok se u glavnim ulogama pojavljuju francuska glumica Izabel Iper i mlada glumica Kloi Grejs Morec.

Foto: privatna arhiva

Fransis je mlada i neiskvarena devojka koja posle smrti majke odlazi u veliki grad Njujork da živi kod drugarice, dok sa druge strane njen odnos sa ocem sve više propada. Upravo će neiskvarenost i naivnost ovu devojku dovesti skoro do smrti. Jedne večeri, Fransis, vraćajući se sa posla, u metrou nailazi na žensku torbicu, a ne sluti u kakav vrtlog laži i prevara će se uplesti. U torbici nalazi ime i adresu, zbog čega bez razmišljanja odlučuje da je vrati vlasnici. Čini kobnu grešku i odlazi na mesto koje je ispisano na kartici. Vrata joj otvara fina sredovečna gospođa pod imenom Greta, koja je poziva na kafu. Ona je Francuskinja i učiteljica klavira, te odaje utisak stabilne i mirne ličnosti. Dok je Gretina ćerka na muzičkoj akademiji, bar kako je ona svima govorila, jedna u drugoj pronalaze onaj drugi delić koji im nedostaje. Ovakva situacija dovodi do njihovog zbližavanja. Ove dve usamljene žene uskoro će razviti iskreno, neočekivano i zanimljivo prijateljstvo, provodeći sve više vremena zajedno.

Kada jedne uobičajene večeri ode na druženje sa svojom novom prijateljicom Gretom, Fransis otkriva uznemirujuću činjenicu, koja će je koštati mira − njena nova prijateljica ima puno mračnih tajni. Kada prvi put bude odbila Greti poslušnost, krenuće pravi pakao za Fransis. Tokom trajanja filma, proći će nas jeza usled otkrivanja raznih tajni i morbidnosti, te će nas navesti na razmišljanje. Iza anđeoskog lica, krije se divlja i pomahnitala zver, čak i ubica. Izabel Iper, prema mnogim kritičarima, maestralno je odigrala ovu ulogu, a njena otmenost, smirenost i elegancija savršeno idu uz Gretu, koja je naizgled prava dama sa manirima.

telotekstaslika

Foto: privatna arhiva

Pitanje koje se nameće tokom gledanja ovog filma jeste koliko izgled može da prevari i koliko uopšte možemo verovati strancu. Iz filma saznajemo da iza jedne osobe kakva je Greta, koja uliva poverenje, stoji zver. U filmu više puta možemo da se uverimo u neiskustvo mladih devojaka koje iz dobročinstva bivaju nasamarene. Film je pobrao mešovite kritike. Opisivali su ga kao: treš, ali pristojno parče filma u dobrim haljinama, dok su glumu mlade glumice Kloi Grej Morec doveli u dilemu. Greta svakako jeste film koji ćete odgledati u jednom dahu, ali čiju temu i morbidnost dugo nakon gledanja nećete moći da izbacite iz glave. Još jednom se uveravamo u režiju Nila Džordana, koji svaki put ima kliše priču od koje napravi nešto drugačije i kojoj da svoj lični pečat.

kultura,preporuka nedelje,greta,tajne,film,izabel iper,kloi grejs morec,Nil Džordan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.