Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Top deset klasika svetske književnosti

Natalija Jović 29.7.2022. Komentari

Neka dela književnosti postala su vanvremenska, iako su u svoje vreme bivala čak i zabranjena. Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Lava Nikolajeviča Tolstoja, Džordža Orvela, Fjodora Dostojevskog, Franca Kafku ili Viljema Šekspira. Listu najčitanijih i najpoznatijih dela književnosti predvode ruski pisci, te se oni smatraju nedostižnim vladarima književnosti, a njihova dela samom najčistijom umetnošću. Kritičari dugo vode bitku oko toga koja dela su najbolji klasici svih vremena.

Foto: unsplash.com

Listu najboljih klasika svih vremena predvodi delo Migela ServantesaDon Kihot. Večiti motiv borbe sa vetrenjačama, kao uzaludan posao postao je najpoznatiji eufemizam za pojedine borbe koje pojedinac može voditi. Pored toga, najpoznatiji i najverniji podanik Sančo Pansa postao je sinonim za osobu koja je verni pratitelj i prijatelj. Roman 1984. Džordža Orvela svakako predstavlja delo književnosti koje je potrebno pročitati više puta kako bi se u potpunosti razumela sama tema romana. Ovo delo odiše neobičnošću i za sve ljubitelje teškog štiva predstavlja pravi izazov. Ukoliko ste spremni da pročitate 1984. biće vam potrebno strpljenje i koncentracija. Knjiga Džejma Džojsa Uliks predstavlja veliki izazov za sve kritičare književnosti. Njegove zbunjujuće forme, zagonetke i misterije godinama intrigiraju profesore književnosti, te dovode u zabludu povodom toga šta je ovaj pisac hteo da kaže. Ovaj roman sadrži elemente poeme, dok obuhvata razne epohe engleske književnosti. U ovom delu pratimo priču gospodina Bluma, a prema kritičarima, Džojsovo delo se može smatrati i Odisejom 20. veka.

U mnogim top-listama najboljih književnih dela ne izostaje ruska književnost. Rat i mir Lava Nikolajeviča Tolstoja, jedno je od najčitanijih dela svih vremena. Smatra se podlogom ukoliko želite da čitate ruske romane, tako da se preporučuje da počnete od ovog. Priča prati rusko visoko društvo za vreme rata sa Napoleonom Bonapartom. Ukoliko ste ljubitelj ruskih zima i balova, ali i teških i dugih rečenica i opisa, ovo delo predstavlja pravi odabir. Još jedno delo ruskih pisaca, Vladimira Nabokova zauzima mesto na vrhu lista. Delo koje je izazvalo najviše kontroverzi onda kada je izašlo, pa i dan-danas jeste roman Lolita. Romansa između već zrelog muškarca i njegove pastorke devojčice Dolores koja još nije stasala u devojku, izaziva podeljene kritike i mišljenja. Ukoliko želite da ovu priču ispratite brže, film Lolita sa Džeremijem Ajronom i Dominik Svejn, takođe na verodostojan način prenosi radnju ove knjige.

 paige cody TpWRcD l68s unsplash 1

Foto: unsplash.com

Ukoliko ste ljubitelj renesanse i humanizma, Božanstvena komedija Dantea Aligijerija štivo je za koje se smatra da ga svako treba pročitati makar jednom u životu. Devet krugova pakla, misterije i tajne, te dolazak do samog Lucifera, prožeti su napetošću. Put kroz Pakao, Čistilište i Raj sa Vergilijem pun je zagonetki, a opisan je nerazumnim stilom pisanja, koji je ova epoha u književnosti nosila. Delo apsurda, kako se naziva Stranac Albera Kamija, dovešće vas u situaciju da se nekoliko puta vratite na već pročitanu rečenicu kako biste razumeli njen nesklad i dvosmislenost. Nevoljno ponašanje jednog čoveka, kao i njegova nezainteresovanost za sve što se dešava oko njega, budi veliko uzbuđenje i iščekivanje za to šta će sledeće reći i na koji će vas način još oduševiti svojom flegmatičnošću. Rečenica: Danas je mama umrla, uvertira je u apsurdan svet jednog stranca u društvu koji odudara od svih postavljenih i izdiktiranih obrazaca u koje jedan čovek treba da se uklopi, te čijim zahtevima treba da se povinuje i prilagodi.

Veliki Getsbi Frensisa Skota Ficdžeralda, namenjen je svim polovima i uzrastima. Predočava nam kako tragati za američkim snom u zlatnom dobu džeza i čarlston eri u Americi, a biti nesrećno zaljubljen. Ovaj roman odvešće vas u 20. vek, kada je američko društvo dizalo svoju imperiju. Zeleno svetlo, paklice cigareta, muštikle među prstima i Kadilak motivi su većine Ficdžeraldovih romana, dok se ovaj smatra najuspešnijim. Engleski ženski klasik jedne od sestara Bronte − Emili Bronte, Orkanski visovi, predstavlja ljubavni roman mračne tematike. U njemu je opisano do tančina Viktorijansko doba, tako da vas ova ljubavna priča može vratiti u 19. vek i pružiti vam detaljan uvid u tadašnje društvo. Priča o Ketrin i Hitklif pokazuje drugu stranu ljubavi koja nije u to vreme bila česta i prijatna za opisivanje u romanima, kao što je bio slučaj kod Džejn Ostin i u njenim knjigama u kojima ljubav uvek pobeđuje.

Braća Karamazovi Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, navešće vas na preispitivanje: otuđenosti, hrišćanske etike i suparništva. Koliko su trojica braće povezani i kako vreme u kojem žive utiče na njihove živote, pitanje je koje cirkuliše ovim romanom. Pokazuje nam koliko je roditeljska ljubav važna, a koliko može da uspori ličnost ukoliko nije prisutna tokom detinjstva.

kultura,knjiga,roman,klasici,književnost,PISCI,top lista,orkanski visovi,rat i mir,lolita,Džordž Orvel,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.