Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Da li je sve(t) na leđima žene?

Natalija Radosavljević 6.8.2022. Komentari

U Oficirskom domu, 5. avgusta teatarskim programom otvoren je 27. po redu „Nišvil džez festival”. Nakon najave izložbe Lidije Antonović „Izazov-scena-kadar”, kojom je otvoren ovogodišnji festival, usledila je premijera dokumentarca „Sve(t) na leđima žene”. Čitav dokumentarac nosi razgovor sa Mirjanom Karanović, dok iza ovog projekta stoji udruženje „Nova mreža” i producentkinja Branislava Jovanović.

Foto: Lana Stanisavljević

Ovaj razgovor u trajanju od nepunih pola sata osvetlio je temu seksizma iz dva različita ugla. Jedan ugao prikazuje kako je seksizam u 20. veku decenijama negovan i podržavan kroz reklamu i javni prostor, što je prikazano kroz mnogo reklamnih postera, koji na direktan način podržavaju seksizam i patrijarhalno vaspitanje. Drugi ugao prikazan je kroz prizmu višestruko nagrađivane glumice i rediteljke Mirjane Karanović, koja je govorila o svom odrastanju, školovanju, poslu i na koji način se ona kroz ove životne dobi susretala sa seksizmom i borila protiv njega.

Ja sam oduvek smatrala da je gluma muška stvar i oduvek sam se susretala sa tom podelom uloga i moći. Ranije nisam sretala žene reditelje i trebalo mi je puno vremena da to shvatim, rekla je u filmu Mirjana Karanović.

dobražena

Foto: Natalija Radosavljević

Karanović je u toku razgovora istakla u čemu ona vidi osnovni problem konačnog iskorenjivanja seksizma u savremenom društvu. Prema njenim rečima, razumevanje je možda pravi način da napravimo promenu. Takođe je dodala da mi moramo da radimo na tome da shvatimo jedni druge i da komuniciramo jedni sa drugima. Ono što je kod nas bolna tačka je što ne umemo da razgovaramo. Mirjaninin rediteljski prvenac je film Dobra žena iz 2016. godine, koji je osvojenim nagradama pokazao šta žena reditelj u Srbiji može postići. Kako je istakla Karanović, jedini ključ je u tome znati šta hoćeš i držati se toga, bez obzira koliko je to teško i koliko u početku deluje nemoguće.

kultura,mirjana karanović,svet na leđima žene,Nišvil džez festival,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.