Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Urban fest” ponovo u znaku realnih ljudskih priča

Lana Stanisavljević 5.9.2022. Komentari

Četvrti dan pozorišnog festivala „Urban fest”  održan je u Niškom kulturnom centru. Obeležile su ga predstave „Game” u izvedbi ansambla Mostarskog teatra mladih u režiji Seada Đulića, kao i „Piesa 27 na liverpulski način” ansambla Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja u režiji prof. mr Mimi Tanevske Srbinovske i ass. mr Angelča Ilievskog.

Foto: Lana Stanisavljević

Predstava Game je nastala u okviru projekta tokom kojeg se intenzivno radilo sa migrantima iz migrantskog centra Salakovac kod Mostara. Stvarne životne priče migranata o ratu, beskrajnom lutanju u potrazi za kvadratom zemlje na kojem će se osećati bezbedno, pretočene su u ispovesti, a kvalitetnom glumom su iste dobile na težini i iza gledalaca ostavile brojna pitanja i gorak ukus. Na okruglom stolu održanom nakon predstave, reditelj Sead Đulić je prisutnima ispričao nešto više o samom projektu.

Ideja tog projekta je bila upoznavanje i pomoć ka boljem obostranom razumijevanju. Bilo je dosta prepreka, bilo je onih koji nisu govorili ni jedan jezik na kojem bismo mogli da se sporazumemo, bilo je nepovjerenja, ali nalazili smo načine. Nakon par mjeseci rada, shvatili smo da pred sobom imamo i ljude i priče koje su potpuno drugačije od onoga što nam mediji i politika predstavljaju, kazao je Đulić.

Nakon ove predstave, nastupio je ansambl Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja sa predstavom Piesa 27 na liverpulski način. Predstava je nastala spajanjem scena iz tekstova Piesa 27 Alekseja Slapovskog i Na liverpulski način ili Tragajući za Liverpulom Džejmsa Sandersa, kao ispit studenata glume. Likovi se nalaze u isprepletanim međusobnim odnosima, tragajući za srećom, ljubavlju i ostalim životnim vrednostima. Bežeći od sebe samih, shvataju da se zapravo tada pronalaze i shvataju ko su.

kultura,urban fest,niški kulturni centar,predstave,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.