Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dečja nedelja u duhu dečjih prava i sloboda

Marija Vidojević 3.10.2022. Komentari

Dečja nedelja je najveća nacionalna manifestacija za decu, koja se svakog oktobra održava u cilju ujedinjenja svih društvenih aktera, čime se teži ispunjenju cilja kontinuiniranog poboljšanja položaja deteta. Ona je i prilika da se ukaže na postignuto, ali i na nedostatke u oblasti promocije i zaštite dečijih prava. Ovogodišnja dečja nedelja pod sloganom „Šta detetu treba da raste do neba?!” biće održana od 3. do 9. oktobra.

Foto: unsplash.com

Dečja nedelja ima dugu i bogatu tradiciju. Iako se na našim prostorima obeležava od 1934. godine, Zakonom o društvenoj brizi o deci uvedena je 1987. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije. Tradicionalno se obeležava u prvoj nedelji oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, kao i na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala. Tokom Dečje nedelje, lokalni saveti, neprofitne organizacije, škole i službe za rano detinjstvo organizuju dane otvorenih vrata, izložbe, posebne događaje, virtuelne prostore i onlajn-aktivnosti. Oni proslavljaju detinjstvo i pokazuju dečija dostignuća. Svi događaji tokom ove nedelje su besplatni za porodice sa decom uzrasta od rođenja do 12 godina. To je prilika da porodice uživaju u zabavnim, zanimljivim i obrazovnim iskustvima. Raznovrsni niz događaja i aktivnosti organizuje se na nacionalnom, državnom i lokalnom nivou kako bi se proslavila prava dece da uživaju u detinjstvu i da bi se šira zajednica radovala njihovim talentima, veštinama i sposobnostima.

Dečju nedelju vode različite organizacije u svakoj državi i teritoriji i mnoge od njih imaju svoje veb-stranice. Univerzalni dan deteta, koji su odredile nacije sveta, poziva društvo na veći odgovor na nevolje miliona deca širom sveta kojima su uskraćene osnovne potrebe srećnog detinjstva i obrazovanja za razvoj svojih sposobnosti. Ova nedelja slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu. Hiljade dece i njihovih porodica širom zemlje uključeno je u aktivnostima i događajima tokom Dečje nedelje kroz učešće škola, grupa za igru, brige o deci, vrtića, kulturnih grupa, biblioteka, vladinih odeljenja i društvenih grupa. Programi i aktivnosti su otvoreni za svu decu bez obzira na rasu, boju, pol ili njihove sposobnosti. I ova Dečja nedelja je prilika da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja, da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, a to se postiže kontinuiranom brigom o zaštiti, unapređenju i promociji dečjih prava, u kojoj učestvuju svi relevantni društveni akteri.

hands 2847508 1920

Foto: pixabay.com

Koliko god vremena roditelji provodili sa svojom decom, ukoliko rade nešto što njima i njihovoj deci pričinjava zadovoljstvo, to vreme je dragoceno. Vreme provedeno sa decom treba da bude jedan od najvećih prioriteta u životu. Deci su odrasli potrebni za sitnice, za jednostavne ativnosti i za svakodnevne radosti. Treba preneti deci što više neizmerne ljubavi i pružiti im što više zagrljaja. Osećanje ljubavi, zajedništva i sigurnosti koje pruža porodica veoma pozitivno utiču na razvoj dečje ličnosti i jačanju samopouzdanja. Uz malo uloženog truda i dobru ideju, zalaganje će se višestruko isplatiti na duge staze, jer kvalitetno provedeno vreme sa decom je osnova zdravog odrastanja. Istraživanja pokazuju da kada učinimo nešto za drugog – uputimo toplu reč, poklonimo nešto materijalno ili samo pažnju i vreme, naša sreća i zadovoljstvo sopstvenim životom se uvećava. Treba učiniti nešto u ovoj nedelji za drugog, a roditelj treba podstaći svoje dete da učestvuje sa njim. Roditelj treba da bude uzor koji će dete slediti. Posvećenost novim generacijama ilustruje se kroz društveno odgovorne aktivnosti i konstantan rad na optimizaciji nutritivnih vrednosti proizvoda i rešenja koja im nudimo. Treba uživati sa decom i učiniti im ovu dečju nedelju nezaboravnom.

Izvori: danubeogradu.rs, prijateljidece.org

kultura,prava i sloboda dece,manifestacija,Šta detetu treba da raste do neba,Dečja nedelja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.