Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Mudrim mislima i pesmama otvoren 57. Sajam knjiga

Ana Adamović 27.11.2022. Komentari

Sajam knjiga, po 57. put, svečano je otvoren juče, 26. novembra u hali „Čair”, rečima niškog pisca Zvonka Karanovića, a uz prisustvo moderatora dr Velibora Petkovića i direktora Niškog kulturnog centra Srđana Savića.

Foto: Nataša Spasovski

Pisac Zvonko Karanović dotakao se značaja knjige, ali i tehnološke revolucije koja preti da knjige i štampana izdanja zameni digitalnim štivima. Kako je rekao, oni ljudi koji su pokušali da čitaju sa ekrana i zamene papir bitovima i pikselima, vratili su se papirnoj opredmećenoj knjizi – onom istom staromodnom predmetu koji egzistira vekovima pored nas i sa nama. Ispostavilo se da je pored toga što je, kako je dodao Karanović, knjiga najpouzdaniji trezor religijskih, filozofskih i naučnih spisa, čuvar jezika i temelj nacionalnih identiteta, knjiga dobila i mnoge druge funkcije – postala je prijatelj, savetnik, učitelj, uteha, a često i razbibriga. Dotakao se misli Iva Andrića koja nalaže da ostati ravnodušan prema knjizi označava osiromašiti svoj život.

Uzalud lamentim da se knjige sve manje čitaju, štampaju u sve manjim tiražima, da je došao kraj civilizaciji knjige. Ona se pokazala žilavijom nego što su to mnogi smatrali i kako stvari stoje, ostaće sa čovekom do kraja. Kako je rekao Umberto Eko, čovek još nije smislio ništa bolje od nje za namenu za koju je izmišljena, a izmišljena je kako bi se u njoj čuvalo znanje, rekao je Karanović.

zvonko

Zvonko Karanović na otvaranju Sajma knjiga; Foto: Nataša Spasovski

Svečanost otvaranja obeležile su pesme Što te nema i Hallelujah koje je uz gitaru otpevao muzičar Oliver Katić. Pored muzike, posetioci imaju priliku da posete štandove izdavačkih kuća poput: Lagune, Geopoetike, Otvorene knjige, Vulkana, Vulkančića, Južni Darkwood, Book-e i mnogih drugih. Pored njih, na sajmu se nalaze štandovi sa: polovnim knjigama, antikvitetima i klasicima književnosti po niskim i sajamskim cenama. Kako je rekao direktor NKC-a Srđan Savić, na štandovima se mogu naći i knjige komercijalnih izdavača, kao što su bestseleri, isto tako i izdavača koji insistiraju na međunarodno priznatim i nagrađivanim delima, ali klasike, sabrana i izabrana dela. Ponuda na sajmu, kao i uvek, obuhvata sve žanrove, od istorije umetnosti, savremene istorije, trilera i romantičnih komedija i ljubavnih romana, do crkvenih štiva, dečjih knjiga, filozofije, zbirki poezije, popularne psihologije, horora, biografije, stručna literature, stripova…

Imaćemo mnogo pratećih programa koji pokazuju da ovo nije samo tržišno-komercijalna manifestacija, da ovo nije samo neka vrsta prezentacije i promocije različitih izdanja, već da na sajmu imamo prilike da čujemo vrhunske autore, stvaraoce, umetnike, predstavnike raznih književnih klubova, dodao je Savić.

Ogranak Vukove zadužbine dodelio je, ovom prilikom, zahvalnicu Srđanu Saviću za uspešnu saradnju poklanjanja knjige deci tokom cele godine.

kultura,57 sajam knjiga,sajam knjiga,Niški sajam knjiga,nkc,Srđan Savić,zvonko karanović,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.