Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Šta je u stanju uraditi pojedinac da bi ostvario sebe?

Nevena Ranđelović 5.12.2022. Komentari

U vreme kada je teško podneti realnost i nepravdu koju smo prihvatili, a istinu i sreću razumemo maglovito, roman Paula Koelja „Pobednik je sam” idealna je preporuka. Koeljo je prepoznatljiv po jednostavnom stilu pisanja, a ipak tako magičnom i genijalnom. „Pobednik je sam” je roman u kome pisac kroz glavne likove kritikuje društvo i svet u kome živimo, izvlači iz društvenih pora njihov identitet i bez ikakvih uvijanja predstavlja pravu istinu.

Foto: Nevena Ranđelović

Priča nas vodi na Kanski filmski festival gde se okupljaju poznate ličnosti iz sveta mode i filma. Jahte, glamur, najbolja odeća i nakit samo su neki delići svakodnevice ljudi iz te sfere. Međutim, postavlja se pitanje da li nam se samo tako čini? Šta je u stanju uraditi pojedinac da bi ostvario sebe: ostaviti kuću, prošlost ili možda čak i ubiti? Ovo su samo neka od pitanja koja se prožimaju kroz ovaj vrtoglavi roman vešto preplićući različite likove i njihove priče.

Paulo Koeljo nam u svom 12. romanu dočarava pomenuti raskošni svet prepun napetosti i opijenih marioneta moćnijih pojedinaca. U njemu, između ostalog, piše da Bog neće pitati: Ko si ti? kada bude presuđivao duši. Bog samo pita: Da li si volela dok si bila živa? To je suština života: sposobnost da se voli, a ne ime koje nam stoji u pasošu, na vizitkarti ili ličnoj karti.

fsa

Foto: Nevena Ranđelović

Koeljo će nam u ovom romanu razotkriti i svoju detektivsku stranu, kao i maštovito, a opet verodostojno i psihološki golicljivo razmišljanje jednog ubice. Sve vreme, čitajući dramu brazilskog pisca, budi se radoznalost. Ko će od likova uspeti i ostvariti svoj san među toliko krhkim i lomljivim ljudima? Provlače se i osobine ljudskog egoizma, arogancije i pre svega, zavaravanja sopstvenog pogleda na svet.

Kako možemo da budemo tako arogantni? Planeta jeste i uvek će biti moćnija od nas. Ne možemo da je uništimo; ako pređemo određenu granicu, ona će se pobrinuti da nas potpuno zbriše i nastaviće da postoji. Zašto ne počnu da pričaju o tome da ne smemo dozvoliti da nas Planeta uništi? Zato što formulacija <spasti Planetu> daje osećaj moći, akcije, plemenitosti, dok ona <ne dozvoliti da nas Planeta uništi> može da nas baci u očaj, nemoć, u pravu dimenziju naših jadnih i ograničenih sposobnosti.

kultura,paulo koeljo,pobednik je sam,knjiga,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.