Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Stvaralački pokret Anđelka Krstića, zaboravljenog pisca Stare Srbije” u Narodnoj biblioteci

Jasmina Mitić 21.3.2023. Komentari

Književno veče pod nazivom „Stvaralački pokret Anđelka Krstića, zaboravljenog pisca Stare Srbije" održaće se u sredu 22. marta u prostorijama Narodne biblioteke „Stevan Sremac”. Početak je zakazan za 18 časova.

Foto: unsplash.com

U realizaciji programa književne večeri učestvovaće: prof. dr Goran Maksimović, prof. dr Dragiša Bojović, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković, Milutin Stančić iz Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA sa sedištem u Skoplju i msr Ljubinka Cekić. Organizatori su Narodna biblioteka Stevan Sremac i Departman za srbistiku Filozofskog fakulteta. Za voditeljski program biće zadužena Emilija Radmilović, dok će odabrane tekstove Anđelka Krstića čitati studenti Srbistike: Sofija Đorđević, Ivana Marinković i Jovan Đorđević.

Anđelko Krstić je bio srpski pisac i prosvetitelj. Ostao je upamćen kao strastveni branilac nacionalnog identiteta u Severnoj Makedoniji i borac protiv turskog ropstva. Prvu pripovetku Pečalba objavio je u Carigradskom glasniku 1903. godine. Za svoje delo Pripovetke, Anđelko je dobio nagradu Srpske kraljevske akademije, dok je za roman Trajan dobio priznanje Akademije sedam umetnosti. U svojim delima je verodostojno predstavio težak život ljudi na prostoru Vardarske Makedonije i siromaštvo zbog koga su i nedorasla deca morala da idu u pečalbu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

narodna biblioteka stevan sremcac,Niš,književnost,kultura,knjizevno vece,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.