Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kolebljivim koracima „Gradina” stigla do stotog broja

Angela Jurić i Jovana Jovanović 21.3.2023. Komentari

Povodom Svetskog dana poezije, predstavljeno je na konferenciji za novinare u Niškom kulturnom centru danas 21. marta stoto izdanje časopisa „Gradina”. Tim povodom će produkcijska kuća „MMD Studio” i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša predstaviti dokumentarni film „Distrofija bluz – Dnevnik (ne)običnog života” i novu knjigu poezije Aleksandra Vojinovića „Svrake, vrane, gavrani”.

Foto: Angela Jurić

Na desetu jubilarnu manifestaciju povodom Dana poezije prispelo je 195 pesama, iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Za vreme njegovog trajanja, sajt na kome je konkurs održan imao je oko 20.000 poseta, pristiglo je preko 1.000 komentara pesama, a više od 17.000 poštovalaca poezije koji su registrovani na sajtu imali su mogućnost da glasaju za najbolju pesmu.

Od svih pristiglih pesama jednoglasnom odlukom žirija koji su sačinjavali Goran Stanković, Đorđe Despić i Enes Halilović izdvojili su tri najbolje. Prvo mesto osvojio je Hamza Halilović Nedelja večer, nagrada za drugo mesto pripala je Marini Radan Preslovljavanje, dok je treće mesto osvojio Nenad Smikić Šapat Branku, a nagradu publike ponela je Lejla Halilović sa pesmom Plamen.

Ove godine glavna nagrada je bila komplet Sabranih dela Branka Miljkovića u šest knjiga, dok ostali nagrađeni dobijaju po jednu knjigu sabranih dela Branka Miljkovića.

Prvi broj Gradine izašao je u Nišu januara 1900. godine, kao petnaestodnevni časopis za zabavu, pouku i književnu kritiku, a izlazila je do oktobra 1901. godine. U časopisu su sarađivali poznati pisci, među kojima su: Aleksa Šantić, Borislav Stanković i drugi iz raznih krajeva tadašnje zemlje. Časopis je obnovljen u okobru 1966. godine, a osnivač časopisa Gradina je skupština Grada.

Gradina je stigla kolebljivim koracima do svog stotog broja. Ova rubrika poezije je u ovom trenutku najkvalitetnija do sada. Ovde postoji ona nit kontinuiteta koje Gradina treba da čuva kao lokalna i regionalna obeležja, rekao je glavni urednik Aleksandar Kostadinović.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture tokom snimanja filma nastala je i kniga poezije Svrake, vrane, gavrani, koju je ilustrovao mladi niški likovni umetnik Stevan Mitić.

kultura,Gradina,niški kulturni centar,Svetski dan poezije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.