Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Sonja Savić – večita buntovnica

Aleksa Anđelić 15.9.2019. Komentari

Na današnji dan 1961. godine u Čačku rođena je glumica i rediteljka Sonja Savić. Zbog svojih nekonvencionalnih stavova, smatrana je buntovnicom i ikonom jedne generacije. Sve svoje projekte finansirala je sama, ali oni nisu bili prihvaćeni od strane šire javnosti. Sonja je dala svoj pečat kultnim jugoslovenskim filmovima: Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Šećerna vodica, Una, Mi nismo anđeli.

Foto: www.imdb.com

Odrasla je u selu Donja Gorevnica kod Čačka. Od malih nogu je mnogo čitala i išla na časove baleta kod Jelene Katić. Bila je i član dramske grupe Radio Beograda, kod Bate Miladinovića. Završila je osnovnu školu Sveti Sava, u kojoj je bila đak generacije, i krenula u gimnaziju. Nakon drugog razreda, konkurisala je za upis na Fakultet dramskih umetnosti. Primljena je u klasu profesora Minje Dedića. Osim Sonje, grupu su činili: Suzana Petričević, Žarko Laušević, Zoran Cvijanović, Branimir Brstina i drugi. Diplomirala je u 21. godini.

Prvu ulogu u karijeri ostvarila je 1977. godine u filmu Leptirov oblak. Godinu dana kasnije imala je sporednu ulogu u filmu serijala Lude godine. Glumila je 1979. i u seriji Družina Zore Riđokose, koja se smatra jednom od najboljih dečjih serija. Ubrzo su usledile glavne uloge u seriji Zvezde koje ne tamne i u filmu Četvrtak umesto petka. Za ulogu u u filmu Živeti kao sav normalan svet 1982. godine nagrađena je za najbolju žensku ulogu, nagradom Carica Teodora, na Filmskim susretima u Nišu. Nakon toga usledili su filmovi: Šećerna vodica, Balkanski špijun, Davitelj protiv davitelja, Una, Život je lep, Braća po materi, Majstor i Šampita, Kako je propao rokenrol, Mi nismo anđeli i drugi. Pojavila se i 1987. godine u spotu Tome Zdravkovića za pesmu Voleo sam devojku iz grada.

sonja savic i cvijanovic leptirov oblak imdb

Sonja Savić i Zoran Cvijanović u filmu Leptirov oblak; Foto: www.imdb.com

Početkom devedesetih godina dobila je stipendiju Warner Bros-a, pa je često odlazila u Njujork. Mogla je da ostane u Americi, ali se početkom rata vratila u Beograd. Zajedno sa slikarom i muzičarem Srđanom Markovićem Điletom i lingvistom Sašom Radićem, 1993. godine osnovala je bend Supernaut, koji je u početku bio podrška njenoj alternativnoj pozorišnoj trupi. Nakon duže pauze, 2001. godine, dobila je jednu od glavnih uloga u slovenačkom filmu Hleb i mleko, koji je u Veneciji osvojio Zlatnog lava. Tada je bila popularnija u Sloveniji, nego u Srbiji. Dobila je i uloge u filmovima Od groba do groba, Jug-jugoistok, kao i ulogu u seriji Vratiće se rode, koja je bila i njena poslednja uloga.

Osim glumom, Sonja se bavila i režijom. Režirala je filmove Prvi srpski tehno vodvilj, Plej, Supernaut – Beograd underground, Šarlo te gleda, Čekajući Godoa.

una sonja i rade serbedzija imdb

Sonja Savić i Rade Šerbedžija u filmu Una; Foto: www.imdb.com

Kratko vreme bila je u vezi sa Srđanom Gojkovićem Giletom, frontmenom Električnog orgazma, koji joj je posvetio pesmu Debela devojka, jer se plašila da se ne ugoji. Sonjina najveća ljubav bio je kompozitor i pijanista Vlajko Lalić. Kada je Vlajko 1989. godine poginuo na jedrenju, Sonja je sebe smatrala udovicom.

Preminula je 23. septembra 2008. godine u Beogradu od prevelike doze opijata. Novine su bile prepune naslova o rezultatima obdukcije, o morfijumu i heroinu koji je pronađen u njenoj krvi. Sahranjena je dva dana kasnije u rodnom selu, a sahrani sem Dare Rančić nije prisustvovao niko od glumaca. Kolege su se od nje oprostile 30. septembra u prepunoj sali Jugoslovenske kinoteke.

sonja savic official instagram

Sonja Savić; Foto: www.instagram.com/sonja_savic_official

Krajem 2011. godine, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, održana je promocija knjige Sonja Savić – otvorena stranica, autorki Milomirke Cice Jovović i Zdenke Tomić. Tom prilikom Sonjina majka poklonila je njenu imovinu čačanskoj galeriji Nadežda Petrović, sa ciljem da se pomogne mladim umetnicima. U režiji Dragana Kanjevca 2012. snimljen je dokumentarni film pod nazivom Sonja, a godinu dana kasnije održan je i multimedijalni događaj Samo svoja: Sonja Savić u okviru koga je postavljena izložba Sonjinih ličnih predmeta, fotografija i autorskih radova. Iste godine u galeriji Risim u Čačku održana je izložba Sonja Savić – devojka iz grada, a od 2016. u galeriji Nadežda Petrović održava se program Sonjin septembar.

Spomen-soba koju je 2015. njena majka Mikaina napravila u kući u kojoj se Sonja odrasla, nažalost, jedna je od retkih tvorevina posvećenih jednoj od najlepših jugoslovenskih glumica nakon smrti. Nijedna ulica u Beogradu ne nosi njeno ime. Zgrada u Kursulinoj ulici na Vračaru, u kojoj je Sonja živela, ni po čemu ne podseća na talentovanu glumicu.

sonja savic zivot je lep imdb

Sonja Savić u filmu Život je lep; Foto: www.imdb.com

Režiser Miloš Radivojević rekao je da je Sonja bila previše inteligentna da bi bila shvaćena na našoj kulturnoj sceni. Nazvao ju je najoriginalnijom pojavom u istoriji jugoslovenskog filma.

Izvori: biografija.org, svevesti.com, republika.rs

sonja savić,kultura,Na današnji dan,Biografija,glumica,buntovnica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.