Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Radmila Savićević – omiljena baka sa malog ekrana

Aleksa Anđelić 8.11.2018. Komentari

Na današnji dan, 2001. godine u Beogradu, preminula je Radmila Savićević, televizijska, filmska i pozorišna glumica. Proslavila se ulogama majki, baka,  domaćica, dobronamernih i prostodušnih žena sa sela. Bila je majka Vuka, Žarka, gazdarica Savka, Šurdina baka, gospođa ministarka i neponovljiva Riska. Radmila i dalje važi za jednu od najboljih i najomiljenijih srpskih glumica, a bila je i prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta. Mnoge kolege smatraju je naslednicom Žanke Stokić i Ljubinke Bobić.

Foto: www.magic-whisperer.info

Rođena je 8. februara 1926. godine u Kruševcu, kao Radmila Milenković. Zajedno sa dva brata odrasla je u siromašnoj porodici. U Kruševcu su tada postojale dve škole – Gimnazija, koju su pohađala deca bogataških porodica i Ženska zanatska škola, u koju je išla Rada. Po završetku škole postala je član Kruševačkog pozorišta, sa kojim je gostovala po celoj Jugoslaviji. Narodnom pozorištu u Nišu pridružila se 1947. godine gde je igrala u predstavi Kola mudrosti – dvoja ludosti, Aleksandra Ostrovskg. Nakon toga, ponovo se vratila u Kruševac. Stalni član Narodnog pozotišta u Nišu postaje 1956, i tu igra u oko četrdeset predstava. Član Beogradskog dramskog pozorišta postala je 1970. godine, odakle je 1986. otišla u penziju. Igrala je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u Ateljeu 212. Bila je udata za glumca Božidara Savićevića.

Najpoznatija je bila kao glumica u Milijerovim komadima, kao Ana u Vasi Železnovoj Maksima Gorkog i kao Sarka u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici. Njena pozorišna karijera doživela je vrhunac ulogom Živke iz Gospođe ministarke. Zapamćena je i po ulogama u predstavama Zona Zamfirova, Ivkova slava, Sabirni centar, Inspektorove spletke i Poltron.

45749777 267263120642922 6607997280148520960 n

Radmila u predstavi Gospođa ministarka; Foto: www.instagram.com/bufonerija

Prvi film Višnja na Tašmajdanu snimila je 1961. godine, u kome je igrala razrednog starešinu. Prvu glavnu ulogu na televiziji dobila je 1969. godine kao Živka Štrba u seriji Samci, Gordana Mihića. Popularnost je stekla kao Violeta u Kamiondžijama, ali i kao majka Vuka u Pozorištu u kući. Sedamdesetih snimila je serije Babino unuče i Vruć vetar, a krajem osamdesetih bila je sekretarica Žarka u seriji Bolji život. Njena karijera doživela je vrhunac ulogom Riske Golubović u Srećnim ljudima, čije se replike i danas citiraju. Radmilina poslednja uloga bila je Dostana u seriji Porodično blago.

Uspehe je imala i na filmskom platnu. Odigrala je veliki broj glavnih i sporednih uloga u filmovima. Glumila je u filmovima: Dr, Prozvano je i V3, Tigar, Davitelj protiv davitelja, Draga, tetka, Vreme čuda, Dama koja ubija i drugim.

imdb bolji zivot

Radmila kao sekretarica Žarka u seriji Bolji život; Foto: www.imdb.com

Na Filmskim susretima u Nišu 1994. godine zajedno sa Batom Živojinovićem, nagrađena je za Glumački par godine – ona i on, po izboru čitalaca lista TV Novosti. Nagradu je dobila za ulogu Riske Golubović. Bila je dobitnica i Nagrade Joakim Vujić, Oktobarska nagrada grada Niša i Zlatni ćuran.  Posthumno, 2003. godine, nagrađena je nagradom Žanka Stokić.

Sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Dejan Ćirić je 2016. napisao knjigu Radmila Savićević – prva i poslednja, u okviru edicije Tragovima velikana. O Radmili u knjizi govori pedeset kolega, među kojima su Mira Banjac, Seka Sablić, Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Danica Maksimović, Svetlana Bojković i drugi.

Izvori: secanja.com, sinemanija.com

radmila savićević,glumica,Biografija,kultura,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.