Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Branka Katić — glumica s urođenim šarmom

Jelica Janačković 20.1.2019. Komentari

Na današnji dan 1970. godine u Beogradu rođena je srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica Branka Katić, koja je ostvarila uspešnu karijeru u zemlji i inostranstvu. Poznata po šarmu, spontanosti i profesionalnosti, važi za jednu od omiljenih glumica sa naših prostora, domaćoj publici najpoznatija po ulogama u filmovima Nije lako sa muškarcima, Mi nismo anđeli, Crna mačka, beli mačor i seriji Policajac sa Petlovog brda.

opusteno.rs

Branka Katić je rođena 20. januara 1970. godine u Beogradu, gde je živela sa roditeljima i starijom sestrom. Diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu u klasi Radeta Šerbedžije. Pre upisa na Akademiju, gledala je predstavu Bladi Meri u kojoj je Šerbedžija glumio. Učinilo joj se da joj je namignuo i bila je uverena da će je primiti u svoju klasu.

Po diplomiranju nastupala je na pozorišnim scenama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu. Debitovala je u filmu Nije lako sa muškarcima sa četrnaest godina, kada je reditelj izabrao nju na kastingu od šeststo devojčica za ulogu Tanje. Veliku popularnost stekla je ulogama koje je ostvarila na filmu i u televizijskim serijama. Kasnije se posvetila inostranoj karijeri gde je glumila u seriji na HBO-u Big love kao i filmovima The Englishman i Public Enemies. 2000. godine se udala za britanskog reditelja Džulijana Farina sa kojim ima dva sina, Luija i Džoa.

Branka 2

Branka Katić; Foto: www.ana.rs

Publika ju je zavolela kao tinejdžerku Bubu u filmu Mi nismo anđeli, a nakon toga gledaoci su imali priliku da je gledaju u filmovima Slatko od snova, Ubistvo s predumišljajem, Tamna je noć, Bulevar revolucije, Lepa sela lepo gore, Biće bolje, Falsifikator, Rane, gde je igrala ulogu pevačice Turbo Suki, pevajući pesmu Novčanice. Ostvarila je nezaboravne uloge i u serijama Policajac sa Petlovog brda i Bolji život.

Naročito zanimljive glavne uloge igrala je u filmovima Pad u raj, tokom čijeg snimanja je povredila glavu, Crna mačka, beli mačor, koji je najavio početak njene inostrane karijere i Jagoda u supermarketu. Epizodnu, ali upečatljivu i komičnu ulogu pevačice Sandre imala je u seriji Otvorena vrata, kada je nastala čuvena replika: Ja bih malo da se izblaziram do sutra. Pošto sam čula da vi držite tu školu naučite bonton za dva sata, steknite manire obrazovane žene, pa, ja sam mislila da mu ga dam ono malo francuski, klavir, ge-o-grafija

Branka 31

Branka i Nebojša Glogovac u filmu Ubistvo s predumišljajem; Foto: www.teocak.ba

Pored domaće filmske publike, Branka je osvojila i inostranu publiku brojnim ulogama u filmovima Public Enemies, The Fuse, Red widow, Big picture, Möbius, Paradise, Captain AmericaThe Winter Soldier, Silent Witness. Istakla se i u serijama Warriors, Big love, The jury.Tokom bogate karijere imala je priliku da sarađuje sa poznatim svetskim glumcima, među kojima su oskarovka Marion Kotijar, Džoni Dep, Kristijan Bejl, Žilijet Binoš, Džud Lou, Danijel Krejg, Kristofer Ekleston, Žan Dižarden, Tim Rot. Jednom prilikom je izjavila da je Džoni Dep skroman i normalan, a saradnju sa njim je doživela kao nagradu za sve što je uradila na filmu.

2010. godine je glumila u srpskom filmu Žena sa slomljenim nosem koji je publika lepo prihvatila. Ova uloga joj je donela nagradu Carica Teodora na Filmskim susretima u Nišu, dok je na festivalu u Karlovim Varima film je zauzeo osmo mesto. 2016. godine započela je snimanje hrvatske serije Novine, koja se smatra najboljom serijom od raspada Jugoslavije, a naglasak je savladala uz pomoć žene koja radi na televiziji. Takođe je tumačila ulogu Smiljane u Nušićevoj komediji Sumnjiva lica.

thumb

Branka sa Bajramom Severdžanom u filmu Crna mačka, beli mačor; Foto: www.mojtv.net

Branka je bila član žirija Glavnog takmičarskog programa 45. FEST-a 2017. godine. Igrala je u filmu Apsurdni eksperiment u kome su joj partneri bili: Mirjana Karanović, Nebojša Glogovac, Nikola Đuričko, Miki Manojlović. Osim u Srbiji, Branka je imala priliku da radi u Engleskoj, Francuskoj i Americi. Glumica je rekla da nikad nije planirala niti zamišljala karijeru u inostranstvu, ali nakon festivala u Veneciji ponude su počele da se nižu i ona je oberučke prihvatila ono što joj karijera pružila. Najviše voli da snima kod kuće na maternjem jeziku, a u Engleskoj joj se dopalo to što reditelji uvažavaju glumce i posmatraju ih kao umetnike i ličnosti.

Izvoriwww.biografija.org, www.opusteno.rs, www.noizz.rs    

Branka Katić,glumica,Crna mačka, beli mačor,Policajac s Petlovog brda,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.