Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Edi Sedžvik − usamljena ikona avangarde

Aleksa Anđelić 16.11.2017. Komentari

Na današnji dan 1971. godine preminula je Edi Sedžvik, američka glumica, model i najveća inspiracija čuvenom Endiju Vorholu. U crnim helankama, tigrastoj bundi, sa visećim minđušama i crnim krejonom, obeležila je period avangarde šezdesetih.

www.pinterest.com

Rođena je 20. aprila 1943. godine u bogatoj porodici kao Edit Minturn Sedžvik u Santa Barbari, u Kaliforniji. Pored ugleda i prestiža koji je imala njena porodica, posedovala je i dugu istoriju mentalnih bolesti. Edi je odrasla na ranču, kao jedno od osmoro dece. Imala je nesrećno detinjstvo, bez podrške majke, sa emotivno nestabilnim ocem, koji ju je silovao kada je imala samo sedam godina. Nakon što je otkrila da joj je otac imao aferu sa drugom ženom, smeštena je u psihijatrijsku ustanovu. Zbog traumatičnih događaja iz detinjstva dugo se borila i sa bulimijom.

Da bi pobegla od porodičnih problema, useljava se u četrnaestosobni apartman svoje bake na Menhetnu. Zahvaljujući poznatom imenu, bogatstvu i specifičnom osećaju za modu i stil, pred njom su se otvorili svi putevi. U januaru 1965. upoznaje čuvenog Endija Vorhola, a susret sa njim biće presudan za Edi. Iako je bio poznat, Vorhol je težio holivudskoj slavi koja mu je konstantno izmicala. Upoznavši Edi, prilika za ostvarenje sna mu se ukazala. Moram da radim sa njom. Nikada nisam upoznao devojku sa toliko problema, rekao je umetnik posle njihovog prvog susreta. Edi je nakon toga postala stalni gost u njegovom ateljeu, poznatom kao Fabrika. Ubrzo je njujorškoj publici predstavljena kao nova Vorholova muza.

edie pink

Edi Sedžvik; Foto: www.edie.pink

Nakon uloga u filmovima Konj i VinilEdi postaje glavna tema Endijevih filmova. Inspirisan njom napisao je scenariza film Sirota mala bogatašicau kome se Edi šminkala, pila čaj i vodila monolog o tome kako je potrošila bogatstvo. Ubrzo su usledili filmovi Kuhinja i Lepota broj 2, koji je Edi učinio zvezdom avangardnog filma, a Endija svrstao u vrh liste nezavisnih autora. Poslednji film koji je snimila Ćao! Menhetn bio je i jedini film koji nije snimila sa Vorholom.

Na jednom događaju Edi je upoznala slavnog muzičara Boba Dilana i njegovog asistenta Bobija Nuvertona. Iako se govorilo da je u vezi sa Dilanom, sem pesme Leopard-skin pill-box hat, koju joj je pevač posvetio, nije bilo dokaza za tako nešto. Sa Nuvertonom je imala veoma nesrećnu vezu, što je jednom prilikom i rekla: Bila je vrlo tužna Bobijeva i moja afera. Jedna prava, strastvena i istinska ljubavna scena iz mog života koja se završila sa psihopatskim uslovima. U trenutku kada bi me ostavio samu, osećala sam se toliko prazno i izgubljeno, da sam odmah posezala za pilulama.

vintage es

Edi Sedžvik; Foto: www.vintage.es

Odnos između Sedžvikove i Vorhola postajao je hladniji, jer joj on nije ispaltio ni za jedan film u kome se pojavila, ali i zbog toga što je njen problem sa drogom postajao ozbiljan. Dok je on tragao za novim muzama, Edi je sve dublje tonula. Nesrećna ljubavna veza, napuštanje Fabrike, bankrotstvo, loši porodični odnosi, sve gore psihičko stanje, nagovestili su Edin kraj. Do kraja 1968. Edi je boravila po različitim rehabilitacionim i psihijatrijskim centrima. Njeno zdravstveno stanje bilo je veoma loše, nije mogla da priča, ni da hoda. Nakon boravka u ustanovi za mentalno zdravlje u Santa Barbari, činilo se da se Edi oporavila.

Nakon jedne izložbe kada ju je jedna žena nazvala narkomankom, Edi je popila smrtonosnu dozu lekova i drugih pilula pomešanih sa alkoholom. Vorhol se nakon njene smrti nije oglasio. Mnogi su njega krivili za njenu propast, jer sve što je imala uložila je u njega, a na kraju je ostala usamljena i odbačena. Grupa Kalt (The cult) joj je 1989. posvetila pesmu Edie (Ciao baby), a o njoj je 2006. snimljen i film Devojka iz Fabrike, sa Sijenom Miler u glavnoj ulozi. Bila je devojka koja je imala tek petnaest minuta slave, ali njen lik i stil uticali su na čitave generacije, rekao je Džon Galiano

Izvori: warholstars.org, biography.com, wannabemagazine.com

edi sedžvik,Na današnji dan,kultura,Biografija,glumica,model,avangarda,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.