Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Britni Spirs – princeza popa

Aleksa Anđelić 2.12.2019. Komentari

Na današnji dan, 1981. godine u Kentvudu, u Luizijani, rođena je Britni Spirs, američka pop pevačica, glumica, tekstopisac i plesačica. Dobitnica je nekoliko MTV nagrada, jednog Gremija i oko 250 drugih nagrada, a u istoriju pop muzike ušla je kao vlasnica najprodavanijeg tinejdž albuma ikada.

www.pinterest.com

Još od malih nogu bila je ispred kamera. Pošto je sa osam godina odbijena za Miki Mausov klub, zahvaljujući jednom producentu upisuje školu glume. Ulogu u Mikijevom klubu dobija tri godine kasnije. Po završetku snimanja vraća se u rodni grad i upisuje srednju školu. Sa samo 15 godina odlazi u Njujork i snima svoj prvi album Baby one more time, koji je, iako snimljen početkom 1998, objavljen tek u januaru naredne godine. Ipak, naslovnu pesmu sa Baby one more time izdaje u oktobru 1998. Nedugo po izlasku, album postaje album godine, a Britni najpopularnija tinejdž zvezda. Iste godine kada je album objavljen otpočinje svoju prvu turneju. U tom periodu dobija i četiri MTV nagrade – za najbolju pop pevačicu, za najboljeg ženskog izvođača, za najboljeg novog izvođača i najbolju novu pesmu.

Knjigu Od srca srcu, koju je napisala sa majkom, objavljuje 1999. godine. Takođe osniva i sopstvenu fondaciju. Drugi album Oops! ...I did it again izdaje 2000. godine. Za samo nedelju dana prodao se u 1,3 miliona primeraka u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega je postala najprodavaniji ženski izvođač ikada u SAD. Treći studijski album pod nazivom Britney objavljuje 2001, te kreće na turneju da bi ga promovisala.

pinterest britni 1

Foto: www.pinterest.com

Prvu glavnu ulogu dobija 2002. u filmu Nismo više klinke. Svoju zvezdu na Stazi slavnih u Holivudu dobija 2003, iste godine kada je objavila i svoj četvrti album In the zone. Zahvaljujući ogromnoj prodaji albuma, Britni postaje jedini ženski izvođač koji je imao četiri uzastopna rekordna albuma po prodaji. Osim dueta Me against the music, koji je snimila sa Madonom, snima i dva singla − Toxic, sa kojim je osvojila Gremi, i Everytime, koji je ujedno i njena najpopularnija balada.

Za Džejsona Alena Aleksandra, koji je bio njen drug iz detinjstva, udaje se 3. januara 2004. godine. Brak sa Džejsonom trajao je svega 55 sati. Nakon razvoda počinje još jednu turneju i izdaje pesmu Outrageous. U julu 2004. verila se sa Kevinom Federlajnom. Prvi parfem Curious izdaje 2004, iste godine objavljuje i kompilaciju najvećih hitova, a naredne godine i svoj drugi parfem Fantasy. Tada se i povlači sa scene da bi se posvetila porodičnom životu. Posle udaje, koja je usledila brzo posle veridbe, dobija sina, kojem je dala ime Šon Preston Spirs Federlajn. Drugog sina Džajdena Džejmsa Federlajna rađa dve godine kasnije. Parfeme In control curious i Midnight fantasy izdaje 2006. godine. U novembru 2006. razvodi se od Kevina. Pošto joj starateljstvo nad decom nije dodeljeno, Britni doživljava nervni slom, kada je obrijala glavu i boravila po raznim rehabilitacionim ustanovama.

instagram britni

Foto: www.instagram.com/britneyspears

Iako joj privatni život nije bio baš najbolji, karijera joj je napredovala. Peti album Blackout objavljuje 2007, a odmah i novi parfem pod nazivom Believe. U televizijskoj seriji Kako sam upoznao vašu majku pojavljuje se 2008. u ulozi recepcionerke. Iste godine dobija tri MTV nagrade. Singl Womanizer, koji je izdala u septembru 2008, najavio je njen šesti album Circus. Da bi promovisala album, u martu 2009. kreće na turneju The circus starring: Britney Spears, kada izdaje i parfem Hidden fantasy. U tom periodu ulazi i u Ginisovu knjigu rekorda kao najpretraživanija osoba na svetu od 2005. do 2009. godine, po rezultatima pretraživača Yahoo.

Singlove Hold it against me i Famme fatale objavila je 2011, a upravo su oni nagovestili sedmi studijski album Femme fatale. Godinu dana nakon izlaska sedmog albuma Britni se priključuje žiriju muzičkog takmičenja X faktor. Osmi album pod nazivom Britney Jean objavljuje 2013. Duet Pretty girl sa rep zvezdom Igi Azeleom sinimila je 2015. Godinu dana kasnije objavljuje i svoj deveti album, koji je nazvala Glory.

Izvori: biography.com, pressonline.rs

britni spirs,Pevačica,glumica,Na današnji dan,Biografija,tekstopisac,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.