Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Mišel Fajfer − glumica koja decenijama pleni lepotom

Jelica Janačković 29.4.2020. Komentari

Na današnji dan 1958. godine u Santa Ani rođena je glumica Mišel Fajfer, jedna od najsvestranijih glumica u Holivudu. Svojim ogromnim talentom, lepotom, šarmom i prefinjenošću, ali i velikim trudom i ulaganjem u glumački izraz, osvojila je srca širokog auditorijuma. Nagrađivana brojnim nagradama, ostavila je neizbrisiv trag na svetskoj glumačkoj sceni u poznatim filmovima, kao što su Lice sa ožiljkom, Opasne veze, Povratak Betmena, Veštice iz Istvika, Frenki i Džoni i drugi.

Foto: www.pinterest.com

Mišel Mari Fajfer rođena je 29. aprila 1958. godine u Santa Ani u Kaliforniji. Njen otac Ričard Fajfer bio je prodavac klima uređaja, a majka Dona Taverna domaćica. Odrasla je u Midvej Sitiju, u blizini Los Anđelesa, a detinjstvo je provela sa starijim bratom Rikom i dve mlađe sestre Lori i Didi. Didi je takođe glumica, ali nije ostvarila tako veliki uspeh kao Mišel. Sa očeve strane ima nemačko, a sa majčine švajcarsko i švedsko poreklo. Po završetku srednje škole, upisala je univerzitet Golden West College. Njena lepota oduvek je bila primetna, pa je pobedila na takmičenju za najlepšu devojku Okruga Orindž, Miss Orange Country, nakon čega je učestvovala i na takmičenju Miss California, ali nije osvaja titulu. Posle toga, odlučila je da se oproba u glumi pa je unajmila agenta da joj osigura posao u malim filmovima, reklamama i na televiziji.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka dobijala je epizodne uloge u televizijskim serijama, a prvu filmsku ulogu ostvarila je u projektu Holivudski vitezovi, za koju je dobila veoma oštre kritike publike i kritičara, nakon čega je odlučila da ide na časove glume kako bi poboljšala izvedbu. Svoju prvu zapaženiju holivudsku ulogu ostvarila je u filmu Briljantin 2 1982. godine, a već sledeće godine stekla je holivudsku slavu sa filmom Lice sa ožiljkom, u kome je igrala sa poznatim glumcem Al Paćinom. Režiser ovog filma, Brajan de Palma, želeo je da je odbije za ulogu čuvene ledene kraljice Elvire Henkok zbog nezadovoljstva njenom glumom u mjuziklu, ali je na insistiranje producenata pristao na njen angažman. Mišel je briljirala ovom ulogom, na Brajanovo, ali i oduševljenje svih ostalih, gde je, osim izuzetne lepote, pokazala koliki talenat poseduje.

Mišel i Džek

Mišel Fajfer i Džek Nikolson; Foto: www.pinterest.com 

Iako talentovana, u narednom periodu dobijala je uloge lošije produkcije, da bi se 1987. godine proslavila zanimljivom rolom u bioskopskom hitu Veštice iz Istvika i naredne godine briljirala ulogom mafijaške udovice Anđele Demarko u ostvarenju Udata za mafiju, kada je nominovana za Zlatni globus. Usledio je vrtoglavi uspeh u njenoj karijeri, najpre ulogom emotivno razorene Madam De Turvel u američkoj kostimiranoj drami Opasne veze, a onda i Suzan Dajmon u filmu Fantastična braća Bejker, za koju je dobila Zlatni globus i nominaciju za Oskara. Početkom devedesetih pažljivije je birala angažmane, pa je odbijala uloge koje joj nisu bile interesantne.

Istakla se i u ostvarenjima Ruska kuća i Frenki i Džoni. Međutim, publika je izrazila nezadovoljstvo zbog Mišeline uloge u filmu Frenki i Džoni, jer je smatrala da ona sjajno glumi i da je previše lepa i harizmatična za ulogu konobarice. Zapažene uloge ostvarila je i u filmovima Polje ljubavi, Žena soko, Zora očajnika, Povratak Betmena, Opasni umovi, San letnje noći, Vuk, Princ Egipta, Duhovi prošlosti, Lak za kosu, Zvezdana prašina, Nikada neću biti tvoja i drugima. Kada je stigla u Holivud, mlada Mišel je ušla u sektu koja je propagirala život bez hrane, a iz nje ju je izvukao prvi suprug, glumac Piter Horton. Sada je u dugom braku sa scenaristom sa kojim ima dvoje dece. Poznati kritičar Rodžer Iber bio je fasciniran njenim nastupom u drami Dragi i tada napisao u kritici da je fascinantno kako Mišel kontroliše svoje izraze lica tokom scena bola.

Izvori: sinemanija.com, opusteno.rs, bosonoga.com.

mišel fajfer,Na današnji dan,Lice sa ožiljkom,Veštice iz Istvika,Briljantin 2,drama Dragi,glumica,Povratak Betmena,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.