Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Ema Stoun − šarm i talenat u jednom

Hristina Marković 5.11.2020. Komentari

Na današnji dan 1988. godine rođena je Ema Stoun, jedna od najšarmantijih američkih glumica 21. veka. Ema je najveću slavu stekla ulogom Mie igrajući u mjuziklu „La La Lend”. Za ovu ulogu je 2017. godine dobila Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Jedna je od glumica koja se oprobala u različitim ulogama, kako u visokobudžetnim filmovima tako i u manjim ostvarenjima.

foto: www.flickr.com

Rođena je u Skotsdejlu u Arizoni. Ljubav prema glumi javila se od malena. Svoje prve glumačke korake načinila je glumeći u pozorištu Valley Youth Theatre u Feniksu, u Arizoni. Kada je odlučila da je gluma ono čime želi da se bavi, napustila je katoličku srednju školu koju je pohađala samo jedan semestar. Nagovarala je roditelje da se presele u Los Anđeles kako bi mogla da nastavi svoju glumačku karijeru. Put ka uspehu nije bio nimalo lak. Gluma joj nije donosila dovoljno novca te je pristala da radi u pekari prodajući biskvite samo da bi dokazala da može da brine o sebi i da je spremna za odlazak u Los Anđeles. U nadi da će joj drastična promena pomoći da dobije ozbiljnije uloge, ofarbala je kosu iz plave u smeđu.

Preselivši se sa majkom, počela je da gradi karijeru o kojoj je uvek maštala. Njena prva uloga bila je 2005. godine u TV seriji Nova Petridž Porodica gde je glumila Lauru Petridž. Prvu veću ulogu dobila je u filmu Zombilend iz 2019. godine. Sledeće godine pojavila se u filmu Devojka na lošem glasu. U ovom filmu tumači lik srednjoškolke koja se pretvara da spava sa homoseksualnim prijateljem i raznim odmetnicima kako bi stvorila sliku hladne osobe. Ovim filmom ona se polako probija u svet glume.

Foto: www.flickr.com

Zajedno sa Rajanom Gozlingom se pojavljuje u romantičnoj komediji Ta luda ljubav. Kasnije je na radost mnogih fanova stripova oživela lik devojke Pitera Parkera, Gven Stejsi, u filmovima Čudesni Spajdermen 1 i 2. Zatim još jednom, zajedno sa Gozlingom, glumi u filmu Gangsterski Odred. Sarađivala je sa rediteljem Vudijem Alanom i glumcem Kolinom Fertom u romantičnoj komediji pod nazivom Magija na mesečini zajedno. Stoun je nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu igrajući emocionalno nestabilnu ćerku glavnog lika, koga glumi Majkl Kiton, u filmu Čovek ptica. Kada je 2014. godine debitovala na Brodveju u mjuziklu Kabare glumeći Sali Bouls, privukla je pažnju Dejmijanu Šazelu. Zadivljen njenim glumačkim talentom ponudio joj je ulogu Mie u romantičnom mjuziklu La la Lend. Priča prati mladu glumicu i njenu gorko-slatku romansu sa džez pijanistom Sebastijanom (Gozling). Uloga u ovom filmu donela joj je nagradu BAFTA, nagradu Zlatni globus i Oskara za najbolju glavnu glumicu. 

U 2017. godini igrala je je u sportskoj komediji Rat polova kao teniserka Bili Džin King. Iste godine glumila je zajedno sa Rejčel Vejs u drami/komediji Miljenica. Ova uloga doprinela je da dobije nominaciju za trećeg Oskara. Zatim je reprizirala svoju ulogu u nastavku filma Zombilend. Mnogi modni kritačari ističu i hvale njen sofisticirani stil. Časopis Forbs je 2015. godine objavio da je Stounova postala jedna od najplaćenijih glumica današnjice.

Izvoriwww.biography.com, www.britannica.com

 

Na današnji dan,ema stoun,talenat,oskar,Spajdermen,glumica,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.