Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Keri Fišer − nezaboravna princeza Leja

Smiljana Vasković 27.12.2020. Komentari

Na današnji dan 2016. godine preminula je američka glumica i spisateljica Keri Fišer. Poznata je po ulozi princeze Leje, koju tumači u „Ratovima zvezda”, a njena autobiografska audio-knjiga pod nazivom „Želja za pićem” nominovana je za nagradu „Gremi”, za snimak izgovorene reči.

Foto: www.wallpaperaccess.com

Keri je rođena na Beverli Hilsu u Kaliforniji kao ćerka holivudske glumice Debi Renolds i pevača Edija Fišera. Nakon burnog, medijski ispraćenog razvoda njenih roditelja, uzrokovanog aferom njenog oca sa poznatom glumicom Elizabet Tejlor, odrasla je sa majkom. Može se reći da glumačku karijeru započinje 1973, pojavljivanjem u mjuziklu Irein, ruku podruku sa svojom majkom. Kerina prva filmska uloga bila je u društvenoj komediji Šampon iz 1975, a samo dve godine kasnije, tačnije 1977, izabrana je za ulogu princeze Leje u filmu Ratovi zvezda: Sila se budi. Film postaje pravi hit, a Keri Fišer u ulozi princeze Leje postaje zvezda, pa se pojavljuje i u filmovima: Ratovi zvezda: Carstvo uzvraća udarac, Ratovi zvezda: Povratak džedaja, Ratovi zvezda: Sila se budi, kao i u filmu Ratovi zvezda: Poslednji džedaji, koji je objavljen posthumno 2017. godine. Pored toga, njeni arhivski snimci objavljeni su u Ratovima zvezda: Uspon Skajvokera 2019. godine. Prema mnogim istraživanjima, princeza Leja je najpopularniji lik Ratova zvezda, pa se slobodno može reći da je ova uloga obeležila njenu karijeru. Međutim, ne treba zaboraviti ni uloge u filmovima: Braća Bluz, Čovek s jednom crvenom cipelom, Hana i njene sestre, Kad je Hari sreo Sali...

Osim ogromnog uspeha na poslovnom planu, Fišerova se tokom života borila sa zavisnošću od droge i alkohola i bipolarnim poremećajem. Odrastanje pod lupom javnosti, uz poznate roditelje i brojne tragične veze, navele su Keri da se oda pisanju, a 1897. objavljen je njen prvi roman Razglednice s ruba u kom pronicljivo, na humorističan način govori o svojim životnim iskustvima. Nakon sjajnih reakcija publike i kritičara, napisala je scenario i za filmsku verziju, koja je svetlost dana ugledala 1990, sa Meril Strip u glavnoj ulozi. Vredni pomena su i romani Predaja ružičaste iz 1990. i Zabluda bake iz 1994. godine.

star wars

Keri Fišer u ulozi princeze Leje; Foto: www.gettyimages.com

Pored fantastične glumačke karijere u usponu, Fišerova je uspela da zasluži i epitet doktorke scenarija, dorađujući brojne scenarije holivudskih filmova. Ostvarila se i u ulozi producentkinje 2004. godine, drugim delom Razglednice s ruba pod nazivom Najbolji strašan. Jedan od verovatno najvećih uspeha u karijeri postigla je 2006. godine scenarijom za predstavu Želja za pićem, koju igra samo jedan ženski lik. Uz male prepravke scenario postaje najprodavaniji autobiografski roman ove književnice, čija je audio-verzija 2009. nominovana za nagradu Gremi. U njen rad ubrajaju se i memoari Shockaholic iz 2011. i Najdraža princeza, koji je objavljen 2016. u vidu članaka u časopisima, a napisan je za vreme snimanja prvog Kerinog filma Ratovi zvezdaKeri Fišer je preminula u 60. godini u bolinici u Los Anđelesu, nakon što je nekoliko dana ranije pretrpela težak srčani udar. Sutradan preminula je i njena majka Debi Renolds, a njihova snažna veza dokumentovana je u HBO-ovom dokumentarcu koji nosi naziv Bleštava svetla.

Izvori: www.carriefisher.comwww.britannica.com 

Na današnji dan,Keri Fišer,glumica,Ratovi zvezda,književnica,film,knjiga,autobiografija,memoari,princeza Leja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.