Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Elizabet Tejlor – diva ljubičastih očiju

Smiljana Vasković 27.2.2021. Komentari

Na današnji dan, davne 1932, rođena je čuvena američka glumica Elizabet Tejlor. Holivudska diva izvanredne lepote i neprocenjivog talenta, dobitnica dva „Oskara” za najbolju žensku ulogu, koja je široj javnosti poznata i po svom skandaloznom ljubavnom životu.

Foto: www.filmforum.org

Elizabet Tejlor je glumica američkog porekla rođena u Engleskoj, u Londonu. Pre početka Drugog svetskog rata sa porodicom se preselila u Los Anđeles. S obzirom na činjenicu da je Elizabetina majka nekada bavila glumom, kao i da se njen otac bavio trgovinom umetninama, imali su brojne poznanike među članovima Holivudske elite, što je ovoj, tada mladoj glumici, jako pomoglo da se probije. Elizabet je snimila svoj prvi film 1942. godine za studio Univerzal, a nakon toga je potpisala ugovor sa studiom Em-dži-em i snimila filmove Lesi se vraća kući i Nacionalna Velvet, koji su dobili sjajne kritike i od mlade glumice napravili pravu zvezdu.

Tejlorova je vrlo brzo prerasla maloletničku scenu oprobavši se u ozbiljnijim ulogama u filmovima kao što su: Mesto pod suncem, Ajvanho, Devojka koja je imala sve, Rapsodija, Poslednji put kada sam video Pariz, Div... Elizabet je četiri godine uzastopno bila nominovana za nagradu Američke filmske akademije, poznatiju pod imenom Oskar, za glavnu žensku ulogu u filmovima Drvo života, Mačka na usijanom limenom krovu, Iznenada prošlog leta i Baterfild 8 za koji je i osvojila ovu nagradu 1960. godine.

Foto: www.britannica.com

Elizabet Tejlor i Ričard Barton; Foto: www.alamy.com

Na snimanju filma Kleopatra, iz 1960, koji kritičari nazivaju njenom životnom ulogom, Elizabet je upoznala britanskog glumca Ričarda Bartona koji je u filmu tumačio ulogu Marka Antonija. Romantična veza glumačkog para uzburkala je javnost i okončala bračne veze sa njihovim dotadašljim partnerima i rezultirala sklapanjem njihovog prvog braka 1964. godine. Nakon sjajnih kritika i vrtoglavog profita koji usledio nakon premijere, glumački par se pojavio u još šest filmova, od kojih je posebno važno pomenuti ostvarenje Ko se boji Virdžinije Vulf iz 1966 koji je Elizabet Tejlor doneo Oskaradrugog po redu.

Liz je nastavila da briljira u filmovima, pa joj je Američka filmska akdemija dodelila i Nagradu za životno delo. Bila je prepoznatljiva po svojim očima ljubičaste boje, po svom stilu i glamuru koji ju je okruživao, ali i po kontraverznom ljubavnom životu, tančnije po svojih osam brakova. Tokom cele karijere borila se za ljudska prava, a osnovala je i Elizabet Tejlor AIDS Fondaciju nakon čega je nagrađena brojnim nagradama, od kojih je važno pomenuti Orden Legije časti, Predsedničku medalju građana, kao i Orden Dame zapovednice reda Britanskog carstva. Usled brojnih zdravstvenih problema, Eliazbet Tejlor preminula je 23. marta 2011. godine, u 79. godini života.

Izvori: elizabethtaylor.com, britannica.com, biography.com 

Na današnji dan,kultura,Elizabet Tejlor,glumica,film,ljudska prava,aids,oskar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.