Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Kira Najtli – uspešna glumica uprkos disleksiji

Ana Stojanović 25.3.2021. Komentari

Na današnji dan 1985. godine rođena je poznata britanska glumica Kira Najtli. Tokom karijere se oprobala u različitim ulogama, a posebnu pažnju privlače njene uloge u istorijskim dramama. Svoju popularnost stekla je glumeći u filmskom serijalu „Pirati sa Kariba” i u filmovima kao što su „Igraj kao Bekam”, „Gordost i predrasude”, „Pokajanje” i „Ana Karenjina”.  

Foto: www.wallpaperaccess.com

Kira Najtli rođena je u Tedingonu u Engleskoj kao drugo dete porodice Najtli. Kira je odrasla u glumačkoj porodici sa majkom, Šerman Makdonald koja je irska i škotska glumica, koja se kasnije bavila pisanjem dramskih dela, sa ocem, Vilom Najtli koji je poznati engleski pozorišni i filmski glumac, i sa starijim bratom, Kejlebom Najtli. Najranije detinjstvo je provela u porodičnoj kući, a kasnije se preselila u Ričmondo na Temzi gde je upisala školu Tedington. Nakon završetka škole upisuje se na koledž Ešer. Kao mala je volela da se igra lutkama i stalno je smišljala priče, što je uticalo na njen izbor karijere. Još u ranom detinjstvu joj dijagnostikovana disleksija, poremećaj sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog, ali to nikada nije uticalo na njene ocene i karijeru. Roditelji su joj dopustili da uzme agenta i da se oproba u glumi.

Svoju karijeru započinje sa sedam godina kada se pojavila u filmu Kraljevska proslava. Tri godine kasnije dobila je ulogu u filmu Bil, nakon čega su se ređale filmske uloge. Zbog sličnosti sa glumicom Natali Portman dobila je ulogu u američkom filmskom serijalu Ratovi zvezda gde je glumila Sejb dvojnicu od Padme Amidale. Status holivudske zvezde je dobila ulogom u filmu Igraj kao Bekam, kritičari su pohvalili njen performans i film je postao bioskopski hit. Vrhunac svoje slave je dostigla ulogom u filmu Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera, koji je za tren postao svetski poznat. Kira je bila nominovana u kategoriji najbolje glavne glumice u filmu Gordost i predrasude i za Zlatni globus i za Oskara, ali nije osvojila nijednu nagradu. Učestvovala je u raznim filmskim projektima kao što su Pokajanje, Vojvotkinja, Ana Karanjenina.C7613354 6B34 4E93 841D 6CE33FEE3920

Kira Najtli u filmu Pirati sa Kariba; Foto: www.wallpaperbetter.com

Sa dvadeset godina bila je peta najmlađa žena koja je nominovana za Oskara u kadegoriji najbolja glavna ženska uloga. Pored filma Kira je pokazala svoj talenat i u reklamama poznatih brendova. Reklamirala je luksuzne proizvode firme Aspri kao i kompanije Luks. Aprila 2006. godine postala je zaštitno lice Šanelovog parfema Coco Mademoiselle.

Kao mlada nije bila privlačna dečacima, iako je sada važi za jednu od najlepših glumica. Magazin Glamour ju je proglasio za najglamurozniju filmsku glumicu 2004. godine. Zanimljiva je činjenica da je tokom premijere filma Pirati sa Kariba zaspla i da iako ima kopiju svakog filma u kom je glumila da nije pogledala nijedan film osim na premijeri. Kao svoj hobi ističe sakupljanje cipela. Kira je bez obzira na disleksiju postala uspešna glumica što predstavlja veliku motivaciju za sve koji žele da se bave glumom.

Izvori: sinemanija.com, biography.com

Na današnji dan,Kira Najtli,glumica,disleksija,Pirati sa Kariba,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.