Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Hedi Lamar – inteligentna holivudska lepotica

Aleksa Anđelić 19.1.2018. Komentari

Na današnji dan 2000. godine u Altamonte Springsu na Floridi preminula je Hedi Lamar, čuvena holivudska glumica, lepotica i pronalazač.

www.lowellmilkencenter.org

Malo ljudi zna da je ona izmislila patent za prenos signala pod nazivom frekventno kretanje, bez kog danas ne bismo mogli da zamislimo svoj život. Pošto je njen pronalazak osporavan, odlučila je da se povuče iz daljih istraživanja. Niko nije ni slutio da je razmažena lepotica otkrila patent koji je bio ispred svog vremena i koji danas služi u tehnologiji komunikacije (Bluetooth, WiFi, žičani i bežični telefoni). Fondacija Elektronik Frontir joj je 1997. godine odala priznanje za pronalazak, dodelivši joj Pionirsku nagradu. Svakog 9. decembra, na njen rođendan, slavi se Dan pronalazača.

Hedi Lamar rođena je u Beču 1913. godine kao Hedvig Eva Maria Kisler, a poreklom je iz jevrejske porodice. Kao mala zavolela je umetnost i išla na časove baleta. Imala je savršeno obrazovanje, a sa samo četiri godine počinje da uči strane jezike. Studirala je u Beču, gde ju je primetio čuveni filmski i pozorišni reditelj Maks Rajnhart. Zahvaljujući njemu, prvi put staje pred kamere sa samo 17 godina i tu počinje njena karijera. Zbog erotskih scena u filmu Ekstaza iz 1933. godine, u kojem se pojavljuje potpuno naga, dodeljena joj je etiketa visoko nemoralne žene.

fineartamerica com

Hedi Lamar; Foto: www.fineartamerica.com

Udavala se tri puta. Prvi put sa 20 godina za bogatog i strogog industrijalca Fritza Mandala. Pored toga što je bio veoma strog prema njoj, zabranio joj je da glumi, ali i kontakt sa porodicom i prijateljima i insistirao da se druži sa Adolfom Hitlerom, koji je prezirao Jevreje. Zahvaljujući sobarici uspeva da pobegne posle četiri godine života u paklu. Ponovo se vraća glumi, a da bi uspela u filmskoj industriji, menja ime u Hedi.

U Holivudu dolazi do izražaja njena lepota, kojom je nadoknađivala sve ono što joj je nedostajalo u glumi. Prihvata ulogu u filmu Beli teret i njena karijera kreće silaznom putanjom zbog golišavih scena u filmu, jer je do tada ostavljala utisak glamurozne žene. Tom prilikom je izjavila: Svaka devojka može da bude glamurozna. Treba samo da stoji mirno i izgleda glupo! Udaje se za scenaristu Genea Makeja, sa kojim je usvojila dete. Ubrzo se razvodi, jer muž nije mogao da obuzda ljubomoru i podnese njen uspeh i lepotu. Dve godine kasnije udaje se za glumca Džona Lodera, sa kojim je imala dvoje dece. Posle razvoda 1947. godine starateljstvo nad decom pripada njoj.

normaltheater com

Hedi Lamar; Foto: www.normaltheater.com

Pored patenta koji je izmislila, Hedi će ostati upamćena i po maestralnim ulogama u filmovima Samson i Dalila, Beli teret, Zlato na ulici, Ekstaza, Zigfildova devojka i drugi. U jednom od poslednjih intervjua rekla je: Kad jednom okusite zvezde, sve ostalo je siromaštvo. Time je skrenula pažnju na to kako se oseća, pošto se njena filmska zvezda gasila. Po sopstvenoj želji sahranjena je u Austriji.

hedi lamar,Na današnji dan,Biografija,glumica,pronalazač,frekventno kretanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.