Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Alija – R’n’B princeza

Aleksa Anđelić 16.1.2018. Komentari

Na današnji dan 1979. godine u Bruklinu rođena je Alija, američka pevačica, plesačica, glumica i model. U istoriju muzike Alija se upisala kao R’n’B princeza, ali i kao neko ko je doprineo poboljšanju hip-hop i R’n’B scene.

www.indiewire.com

Detinjstvo je provela u Detroitu. Od malih nogu pevala je u crkvenim i školskim horovima. Sa devet godina nastupila je na muzičkom takmičenju Star Search, a prvo pevačko iskustvo imala je sa jedanaest godina na koncertu R’n’B pevačice Glejdis Najt u Las Vegasu. Prvi album pod nazivom Age ain’t nothing but a number izdaje 1994. godine, a drugi One in Million objavljuje dve godine kasnije i on je postao jedan od najuticajnijih R’n’B albuma. Sa 15 godina udaje se za pevača Roberta Silvestera Kelija, ali pošto je brak sklopljen ilegalno, proglašen je nevažećim.

Prvu ulogu dobija 2000. u filmu Romeo mora da umre, za koji je snimila i muziku. Od pesama najveću popularnost stekla je numera Try again. Pesma je zauzela prvo mesto na muzičkim top-listama, iako je emitovana samo na radio-stanicama. Tako je Alija postala prva pevačica kojoj je to uspelo. Zahvaljujući toj pesmi, dobija Gremi za najboljeg ženskog R’n’B izvođača. Film Kraljica prokletih snima 2001, a iste godine izdaje i treći album Aaliyah.

pinterest alija

Foto: www.pinterest.com

Sa svojim timom Alija odlazi na Bahame kako bi snimila spot za singl Rock the boat. Prilikom povratka sa ostrva, 25. avgusta 2001, pevačica sa celom svojom ekipom gine u avionskoj nesreći. Kod pilota su prilikom autopsije pronađeni kokain i alkohol u krvi, što je pokazalo da je on kriv za nesreću. Iako je njena porodica tužila avionsku kompaniju, pilot je oslobođen optužbe. Kremirana je 31. avgusta u Njujorku. Kao simbol Alijinih godina puštena su 22 bela goluba.

Dve posthumne nagrade Alija je dobila 2002: za najboljeg ženskog R’n’B izvođača i za album Aaliyad kao najbolji R’n’B-soul album. U decembru 2002. objavljen je i posthumni album I care 4 u, na kome su se našle i Alijine neobjavljene pesme. Celokupna zarada od albuma donirana je za fond koji pomaže osobama koje boluju od raka. Kristian Dion u avgustu 2003. predstavio je kolekciju posvećenu Aliji i zaradu donirao u njen fond. Kompilacija koja je sastavljena od tri albuma i jednog DVD-a sa Alijinim najvećim hitovima objavljena je 2005. godine. Film o njenom životu Alija: Princeza R’n’B-a objavljen je 2014. Međutim, nije dobio nijednu pozitivnu kritiku.

Izvori: aaliyah.com, 24sata.hr

alija,Biografija,Na današnji dan,Pevačica,glumica,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.