Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Olga Odanović – svestrana srpska glumica

Emilija Miliev 29.8.2021. Komentari

Na današnji dan 1958. godine rođena je poznata pozorišna i filmska glumica Olga Odanović. Glumu je diplomirala 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a prepoznatljiva je po mnogim ulogama u najpoznatijim domaćim serijama.

Foto: www.facebook.com/Selo gori a baba se ceslja Tv Serija

Olga Odanović rođena je u Celju u Sloveniji. Njena majka je Slovenka, a otac je u Celj došao zbog posla. Sa nepune tri godine, zajedno sa svojom porodicom doselila se u Aleksinac. Tu je završila osnovu školu Drakče Milovanović, a potom i gimnaziju Ljupče Nikolić. Nakon završene srednje škole, doselila se u Beograd i upisala andragogiju na Filozofskom fakultetu, iako je u početku htela glumu, koju će upisati tri godine kasnije na Akademiji dramskih umetnosti. Nikog nije poznavala, nije bila sigurna u sebe, ali je želela da u Beograd stigne sama bez pomoći majke i oca. Diplomirala je 1985. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Glumica je svog životnog saputnika upoznala još na fakultetu i bila je to ljubav na prvi pogled. Dragana Petrovića Peleta upoznala je tokom rada na diplomskoj predstavi Nenada Purića Groblje automobila, gde je bio deo ansambla i gde su njih dvoje tumačili uloge žene i muža. Posle brzog upoznavanja s glumcem, odlučno joj je rekao da će je oženiti. U skladnom braku dobili su sina Jakova Petrovića i ćerku Lenku Petrović.

Scena iz serije Selo gori a baba se češlja; Foto: Contrast Studios

Poznata je po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima, ali najveću pažnju i simpatije publike kraj malih ekrana pridobila je 2007. godine u ulozi Zlatane u seriji Selo gori, a baba se češlja režisera Radoša Bajića. Takođe, veoma zapaženu ulogu imala je u seriji Vojna akademija, gde igra Klisurinu majku. Među filmovima, proslavljena uloga glumice je iz filma Za kralja i otadžbinu gde tumači lik Živane Taralić. Ostali poznati filmovi u kojima glumi su Crna Zorica, Led, Braća po babine linije, Guča, Klopka i mnogi drugi. U glumi uživa i dan-danas, a to se vidi po najskorijoj ulozi u televizijskoj seriji Baba Mileva, gde tumači ulogu baba Mileve. Među ulogama u pozorišnim komadima izdvajaju se lik Feme u satiričnoj drami Pokondirena tikva, Dare u komediji Branislava Nušića Gospođa ministarka, Role u komadu Izbiračica i Helene u predstavi San letnje noći za koju je čak dobila nagradu za najmlađu glumicu na festivalu u Jagodini. Dobitnica je još mnogih nagrada – Sterijina nagrada za Babe Poleksije u predstavi Carev zetočenik, nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu u Rijeci za ulogu Grube u Skupu. Osim glume, uživa u ulozi domaćice, voli da kuva, čisti i vodi računa o kući.

Osamnaest godina bila je u stalnom angažmanu pozorišta Boško Buha, a od 2006. zaposlena je u Beogradskom dramskom pozorištu i dan-danas tamo radi.

Izvori: sinemanija.comopusteno.rs

Na današnji dan,Olga Odanović,glumica,Selo gori, a baba se češlja,Radio Mileva,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.