Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Niki Minaž – RNB diva

Emilija Miliev 8.12.2021. Komentari

Na današnji dan 1982. godine rođena je pevačica i kantautorka Onika Tanja Maraž, poznatija pod umetničkim imenom Niki Minaž. Osim pevačke karijere, oprobala se i u svetu glume, a svoju svetsku slavu doživela je 2007. godine muzičkim albumom „Playtime is over”.

Foto: wallpaperaccess.com

Niki Minaž rođena je u Trininadu i Tobagu kao treće dete u porodici. Njen otac, Robert Maraž, bio je pevač gospela i ekonomista, a borio se sa bolestima zavisnosti, te je zbog toga zapalio njihovu porodičnu kuću 1987. godine. Njena majka, Kerol Maraž, bila je pevačica gospela, a radila je i kao računovođa. I jedan i drugi roditelj su afrotrinidadskog porekla. Odrasla je pored starijeg brata Dželanija i starije sestre Maje, a pevačica ima i mlađeg brata Mikaja i mlađu sestru Ming. Kada je Niki imala samo pet godina, njena porodica se seli u Njujork, gde je ona započela svoje školovanje. Srednju školu LaGuardia završila je na Menhetnu, a posle srednje škole želela je da postane glumica, te je dobila ulogu 2001. godine u drami U slučaju da zaboravite. Sa 19 godina glumačka karijera joj se polako gasi i kreće da se bavi poslom konobarice u Red Lobsteru u Bronksu. Zbog neljubaznosti prema mušterijama, brzo je bivala otpuštena ne samo sa tog posla, već i na svim ostalim. Što se tiče porodice, njenog oca i najstarijeg brata prati loš glas. Njen otac je zbog droge i alkohola bio poslat na rehabilitaciju, a brat je optužen za silovanje poćerke, te dobio 25 godina zatvora. Budući da su se njeni roditelji svađali konstantno, Niki je dovela sebe u situaciju da stvori više alter ega, kako bi pobegla u svoj virtuelni svet. Sve njih prenela je na muzičku karijeru i u nekim njenim spotovima mogu se videti svi njeni izmišljeni likovi koji pričaju svoju životnu priču.

Na početku karijere, kratko je imala ugovor sa grupom Ful Fejs. Napustivši grupu, snimala je i objavljivala pesme na sajtu My space. Dobija ugovor sa izdavačkom kućom Zabava za prljavi novac (Dirty Money Entertainment) i zajedno s njom izdala je svoj prvi album po imenu Playtime is over. Zahvaljujući projektu Suka Fri 2008. proglašena je za najbolju umetnicu na dodeli muzičkih nagrada Andergraund. Kao i prethodna dva albuma, album iz 2009. pod nazivom Beam Me Up Scotty doživeo je uspeh. Nikino uzdizanje među poznatima započinje pojavom u pesmama Gucci Mane i Yo Gotti. Album Ljubičasti petak (Pink Friday), koji je objavljen 19. novembra 2010. godine, dobijao je samo pozitivne kritike i dospeo na drugo mesto Bilbord 200 lestvice. Mnogobrojne truneje Britni Spirs 2011. godine ona je otvarala, a nastupala je i na revijama poznatih, kao što su Donatella Versace i Women'secret. Iste te godine nominovana je za tri Gremmija i osvojila je nagradu MTV video music za singl Super bass u kategoriji Najbolji hip-hop muzički video. Pevačica se 2013. godine našla na Bilbord Hot 100 lestvici i proglašena je za  najzastupljeniju umetnicu i sa 44 hita izjednačila mesto sa Majarom Keri. Te iste godine osvojila je četiri uzastopne BET nagrade u kategoriji Najbolja hip-hop umetnica. Takođe se oprobala i kao glumica u filmu Osveta na ženski način. Niki je 2015. godine dobila svoju šestu nagradu BET i na taj način postala reperka koja je odnela najviše pobeda u kategoriji Najbolja hip-hop reperka. Njen četvrti album, koji je objavljen 2018. godine, dobijao je samo pozitivne kritike i smatra se najboljim ostvarenjem pevačice. Još jednom se oprobala u svetu glume 2019. godine gde je pozajmila glas u crtanom filmu Ljute ptice 2.

1850288

Foto: wallpaperacess.com 

Kao i većinu svetskih zvezda i Niki prate brojni tračevi. Mnogi smatraju da je bila u tajnim vezama sa poznatim reperima iz izdavačke kuće, a takođe i da ona sama ne piše svoje tekstove pesama. Da bi pomogla svojoj majci i tako prehranila sebe i nju, Niki je radila razne poslove: čistačice, prodavačice, konobarice i mnoge druge. Iako je jedna od bogatijih pevačica, izjavila je da je novac i bogatstvo nimalo nisu udarili u glavu, te i da je to ne čini srećnom. Poznata je i po načinu oblačenja; svoje stajlinge neguje šarenim bojama, kod nje dominiraju perike raznih veličina i boja, a takođe i visoke, bodljikave štikle. Niki svoje otkačene stajlinge uvek iznese sa puno stila i hrabrosti, a o tome šta će joj reći stilisti i modni kritičari se ne obazire. Kod nje u stilu oblačenja preovladava ulični stil, a najčešće su to neobične štikle, helanke i klasična kožna jaknica i perika po njenom ukusu: kratka, a slatka. Album iz 2010. godine Ljubičasti petak imao je, istovremeno, u jednom trenutku čak sedam singlova koji su se našli među 100 najboljih pesama iste te godine. U dečjem crtanom filmu iz 2012. godine Ledeno doba 4: Pomeranje kontinenata pozajmila je glas animiranom liku po imenu Stefi.

Zajedno je sa svojim kolegom Eminemom snimila pesmu Romanova osveta, a kao glavne uloge su njihove ličnosti Roman Zolanski i Slim Šejdi.

Izvori: biografija.orgwannabemagazine.com 

Na današnji dan,Niki Minaž,r'n'b,pop,Pevačica,kanautorka,glumica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.