Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dara Džokić – glumica koja ne voli da vidi sebe u filmu

Jelena Trajković 20.12.2021. Komentari

Na današnji dan 1955. godine rođena je jedna od najprepoznatljivijih srpskih glumica Dara Džokić. Poznata je po brojnim ulogama u domaćim sapunicama s početka ovog veka, ali i po mnogobrojnim pozorišnim komadima.

Foto: privatna arhiva/facebook

Dara Džokić rođena je u Beogradu, gde je i završila osnovnu školu, a potom i gimnaziju, nakon čega je upisala Fakultet dramskih umetnosti. O svom životu Dara voli da priča i baš kroz priču vraća se u stara vremena kojih se rado seća. Bila je nemirno dete koje je više vremena provodilo na ulici nego u kući. Kasnije, više se družila sa drugarima nego sa drugaricama i tako postala džambas žena koja je i dan-danas omiljena u društvu zbog svoje pozitivne energije i osmeha. Uprkos tome, ističe da ima i romantičnu stranu i da je veoma emotivna, samo što to malo ko vidi. Ne voli da gleda sebe na filmovima i ne voli da gleda stare fotografije, jer je uvek rastuže. Seća se i prelepih dana provedenih sa svojim prijateljima u kafani, nakon završetka predstave, gde bi obično sabirali utiske, slušali savete jedni drugih, zbijali šale. Ističe da su to bila bolja, lepša i srećnija vremena.

Dara je posedovala izuzetan talenat za glumu i ispoljavala veliku želju da se njome bavi još u detinjstvu. Imala je svoje nastupe u kući imitirajući poznate, išla je na balet, volela da igra i peva. Iako je veoma rano počela da se bavi glumom, još u vreme gimnazijskih dana, njen talenat niko nije gledao odmah ozbiljno, jer je ona bila ćerka pravnice i ekonomiste. Za prijemni ispit na Akademiji, Dara je spremila pesmu Očiju tvojih da nije Vaska Pope i monolog iz Tramvaja zvanog želja Tenesija Vilijamsa nakon čega je i primljena, a kasnije i diplomirala u klasi profesora Minje Dedića. Nakon završetka Akademije, gde je Dara provela divan period svog života, počinje njena bogata pozorišna karijera. Prva pozorišna uloga bila je 1979. godine u predstavi Savremenik u Ateljeu 212 gde je i ostvarila brojne i značajne uloge. Odigrala je više od 50 pozorišnih uloga i ostvarila najmanje 30 uloga na filmu i televiziji, što je rangira kao jednu od naših najprepoznatljivijih glumica.

Prva TV uloga koju je tumačila bila je u TV drami Edmond, a kvalitetan glumački trag ostavila je u scenama filmova Dečko koji obećava, Bele udovice, Obećana zemlja, Azra, Promeni me i mnoge druge. Najviše uloga je ostvalila u pozorištu, a manje na filmu. Pojavljivala se i u mnogim televizijskim serijama kao što su: Kamiondžije, Metla bez drške, Porodično blago, Spomenar, M(j)ešoviti brak i Naša mala redakcija. Prva uloga u nekoj seriji bila joj je u Otpisanima,  posle koje su njen talenat zapazili mnogi reditelji. Jedan od njih bio je Ljubiša Ristić u čijim predstavama je kasnije konstantno dobijala uloge. Još neke TV serije u kojima smo imali priliku da gledamo Daru bile su: Selo gori a baba se češlja gde je glumila Jeleninu majku, Vojna akademija gde je tumačila lik Budimirke Ristović, Žene sa Dedinja gde je bila u ulozi Gine, Urgentni centar u ulozi Cvete Lukić, Tajne vinove loze gde je bila u ulozi Mirte, Radio Mileva gde tumači Cvetu, Marija se bori sa anđelima, Metastabilni Gral, Prosjačka opera, Sveti Georgije ubiva aždahu, Marija Stjuart, Odumiranje i mnoge druge.

O Darinom talentu i kvalitetu uloga svedoče brojne nagrade: Plaketa Ljubiša Jovanović za najbolju ulogu u predstavi Kus Petlić u Šapcu 1990. godine, zatim Zlatni ćuran za najbolju žensku ulogu na Dani komedije u Jagodini 1995, Laceno D’oro na filmskom festivalu u Avelinu (Italija) 1986, Povelja Filmskih susreta u Nišu 1986. Potom, tu su nagrade Ardalion za ulogu Milice u predstavi Odumiranje na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu kao najbolja ženska uloga, Sterijinu nagradu za glumu takođe u predstavi Odumiranje u Novom Sadu 2007. godine i nagradu Velika Žanka koja se dodeljuje glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvarlačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.

Izvoriopusteno.rs

 

Na današnji dan,glumica,Biografija,Vojna akademija,Radio Mileva,dara džokić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.