Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Lionel Mesi – stidljivi dečak koji je očarao svet

Mihajlo Živković 24.6.2022. Komentari

Na današnji dan 1987. godine, rođen je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Lionel Mesi. Osvojio je rekordnih sedam zlatnih lopti, a iza sebe ima i osvojenih 6 zlatnih kopački koje mu je dodelila FIFA za najboljeg igrača sveta.

Foto: unsplash.com

Lionel Andres Mesi, rođen je 24. juna 1987. godine u Rosariu u Argentini. Mesi je odrastao u šestočlanoj porodici, kao treće od četvoro dece, sa ocem Horheom, majkom Selijom, dva starija brata Rodrigom i Matijasom i mlađom sestrom Marijom. Njegova povezanost i strast prema fudbalu, mogla se primetiti od malih nogu kada je na ulicama Rosaria počeo da ga igra sa svoja dva starija brata. Fudbalska priča zvanično počinje kada je sa 4 godine počeo da trenira u malom lokalnom klubu Grandoli, gde je njegov otac bio trener. Posle tri godine prelazi u Njuels Old Bojs, koji je bio najveći klub u njegovoj provinciji i za koji je, kao dečak, navijao. Mesijeva najveća podrška bila je njegova baka po majci, koja ga je vodila na treninge i gledala sve njegove utakmice. Priča se da se njegov talenat već tada mogao primetiti, a pojedini izvori govore da je Mesi za šest godina, koliko je proveo u ovom klubu, postigao više od pet stotina golova.

Težak period za stidljivog dečaka sa ulica Rosaria, usledio je kada mu je sa deset godina utvrđeno da ima problema sa rastom i da će morati da prima hormonsku terapiju koja je koštala hiljadu dolara mesečno. Da situacija bude još teža, nakon godinu dana umire mu i baka, koja je bila njegova najveća podrška i najveći navijač. Koliko je ona značila Mesiju, možemo videti iz toga da svaki gol koji postigne posvećuje njoj, svojom čuvenom proslavom. Njegova porodica, posle nekog vremena nije više imala sredstava da plaća njegove terapije, pa su tako počeli da traže klub koji će moći to da finansira. Zbog velike krize u Argentini, njegov klub nije mogao da mu pomogne. Bilo je mogućnosti da Mesi zaigra u dresu jednog od najvećih argentinskih klubova Boke Juniorsa, ali do toga ipak nije došlo. Porodica je posle toga pomoć počela da traži u inostranstvu. Pošto je Mesi imao rođake u Kataloniji u Španiji, otvara se mogućnost da zaigra za Barelonu, gde se konačno, posle manjih poteškoća, to i dogodilo.

Zanimljiva priča je da je Mesi svoj prvi ugovor sa Barseolonom potpisao na papirnoj maramici. Zbog nove sredine u kojoj se našao, Mesi je malo pričao i bio je jako povučen. Shodno tome, njegovi tadašnji saigrači Džerard Pike i Sesk Fabregas su ga zadirkivali i podsmevali mu se. Par godina kasnije, Mesi dobija priliku da zaigra za prvi tim Barselone, gde je njegova prva utakmica bila protiv španskog Espanjola16. oktobra 2004. Mesi je već tada počeo da prikuplja simpatije navijača, a primetio ga je i tadašnji lider tima, čuveni Ronaldinjo, koji mu je kasnije postao i mentor. Mesi prvi put dolazi do izdažaja u sezoni 2008/09., kada Ronaldinjo odlazi iz Barselone, a Mesi postaje najznačajniji fudbaler ovog tima. 

Njegovi današnji uspesi, najviše su ostavili traga u Španiji, gde je sa Barselonom osvojio titulu Španije šest puta, a isto toliko puta osvojio kup i super-kup Španije, tri puta Ligu Šampiona, UEFA super-kup i FIFA svetski šampionat za klubove. Kao igrač postao je najbolji strelac španske lige, gde je u odigranih 520 utakmica za Barselonu, postigao 474 golova. Mesi je takođe postao jedini igrač na svetu kome je pošlo za rukom da pet puta osvoji zlatnu loptu. Mesi je u Barseloni ostao do 2021. godine kada je prešao u francuski Paris Sen Žermen, u kome je do danas postigao 20 golova. 

Ova fudbalska legenda nastavlja idalje da pomera granice fudbala pišući nove stranice istorije. Mesi je još uvek u odličnoj formi i čini se da se njegovoj karijeri ne može naslutiti kraj, ali ono što je sigurno, jednog dana kada okači kopačke o klin, ovaj sport bez njega više neće biti isti. 

Izvori: www.biography.com

na danačnji dan,Lionel Messi,Barcelona,Argentina,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.