Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Tanja Bošković – biser srpskog glumišta

Natalija Jović 27.6.2022. Komentari

Na današnji dan 1953. godine u Beogradu, u tadašnjoj Socijalističkoj Rebublici Jugoslaviji, rođena je jedna od najpoznatijih i najlepših srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumica Tanja Bošković.

Foto: privatna arhiva

Tanja Bošković je sa svojim roditeljima i sestrom do sedamnaeste godine živela u Aranđelovcu, gde je završila osnovnu školu, a potom upisala i gimnaziju. Nakon završene gimnazije, iz prvog pokušaja upisuje Faklultet dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Diplomirala je 1973. godine u klasi sa kolegama: Jelicom SretenovićZlatom Numanagić, Goricom Popović, Brankom Jerinićem i Radmilom Živković.

Njen debi bio je film Slobodan prevod Mizantora, dok se u istom periodu pojavljuje i u filmu Košava, kao i seriji Divlje jagode. Neke od zapaženijh uloga odigrala je u filmovima: Čovek sa četiri noge, Ljubi ljubi al glavu ne gubi, Majstori majstori, Balkanska brda, Volim te najviše na svetu, dok je domaćoj publici najpoznatija po ulozi pevačice u filmu Balkan ekspres, gde je ostala upamćena po izvedbi pesme Poslednji tango. Glumila je i u serijama: Policajac sa Petlovog beda, Montevideo, bog te video, Srećni ljudi, Otvorena vrata 2, Močvara, Pozorište u kući. Godinu dana živela je u Americi gde je dobila ponudu jednog od najpoznatijih svetskih reditelja Romana Polanskog, ali je shvatila da želi da se bavi glumom isključivo na svom jeziku. Od 1986. godine članica je pozorišta Atelje 212 gde je ostala zapažena po ulogama u predstavama: Ljubav Džordža Vašingtona, Moskva-Petruški, Očevi i oci, Džil i Džon, Građanin plemić. Značajnu ulogu u pozorištu dobija u predstavi Pokondirena tikva, u kojoj je dobila ulogu Feme, a za ulogu u predstavi Tajna Grete Garbo u kojoj je igrala Gretu Garbo, na Danima Zorana Radmilovića, dobija nagradu Zoranov brk.

Tanja Bošković smatra se jednom od najtalentovanijih srpskih glumica i živih legendi. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a 2021. godine postala je i dobitnica nagrade Žanka Stokić.

Izvori: www.sveopoznatima.com

Na današnji dan,Tanja Bosković,glumica,pozorište,film,televizija,Atelje 212,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.