Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Borivoje Bora Todorović – večiti boem i glumac

Mihajlo Živković 7.7.2022. Komentari

Na današnji dan 2014. godine preminula je legenda srpskog glumišta, Borivoje Bora Todorović. Bio je jedan od naših najboljih glumaca, a Beograd, grad u kome je rođen, pamti ga kao jednog od najvećih boema tog doba.

Foto: Scena iz serije Vruć Vetar/Privatna arhiva

Borivoje Bora Todorović rođen je u Beogradu 5. novembra 1930. godine. Studije je započeo na Mašinskom fakultetu u Beogradu, koje je napustio da bi upisao Pozorišnu akademiju, gde je diplomirao 1956. godine, u klasi profesora Joza Laurenčića. Njegova glumačka karijera počela je članstvom u Beogradskom dramskom pozorištu, u kome je bio do 1957. godine. Kasnije je postao član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kome je glumio do 1961. godine. Po povratku u Beograd iste godine, postaje član beogradskog Ateljea 212, u kome je ostao sve do 1983. godine. Na filmu se prvi put pojavio u Koracima kroz maglu 1967. godine, gde tumači lik partizana.

Sa filmskog platna nestaje, ali se ubrzo vraća u drugoj polovini sedamdesetih godina, kada na scenu dolaze takozvani reditelji Praške škole. Glumio je u filmovima kao što su: film Gorana Paskaljevića  Nacionalna klasa (1980), posle uspešno odigrane predstave po komadu Dušana Kovačevića, igrao je i u istoimenom filmu Maratonci trče počasni krug (1982), u saradnji sa Slobodanom Šijanom. Istakao se i u filmovima: Balkanski špijun i Mister Montenegro, a posebno u ulozi kuma u filmu Dom za vešanje. Todorović se takođe mogao videti i u mnogim serijama: Sivi dom, Diplomci, Ljubav, ah ta ljubav i Rađanje radnog naroda.

Borin ljubavni život nije bio nimalo monoton. Todorović se tokom života ženio dva puta. Prva žena bila mu je Snežana Matić, sa kojom ima sina Srđana Todorovića, koji je krenuo očevim stopama i postao glumac. Druga žena bila mu je bivša američka gimastičarka Kerolin Kilka Todorović, sa kojom ima dve ćerke Danu i Taru.

Bora Todorović će kroz svoje uloge i replike živeti večno kao jedan od najboljih u svojoj profesiji.

Izvori: www.opusteno.rs, www.011info.com

Bora Todorović,gluma,kultura,srđan todorović,MARATONCI TRČE POČASNI KRUG,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.