Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Nil Armstrong – prvi čovek koji je kročio na Mesec

Ksenija Dimitrijević 5.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1930. godine u Vakaponeti, u Ohaju rođen je američki astronaut i vojni pilot Nil Armstrong. On je prvi čovek koji je 1969. godine kročio na Mesec.

Foto: privatna arhiva

Nil Armstrong je još kao dete pokazao ljubav prema letenju, jer ga je otac vodio na aeromiting. U tom periodu se u njemu rodio san da postane pilot, a sa samo 15 godina je ostvario taj san, kada je dobio pilotsku dozvolu. Kada je upisao studije vazduhoplovstva na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, dobio je poziv Mornarice Sjedinjenih Američkih Država da se kao vojni pilot bori u Korejskom ratu. Tada se prvi put suočio sa smrću, ali se je ipak izvukao. Kada je završio studije, postao je pilot za testiranje aviona. Iako je to opasan posao, za Nila je bilo uzbudljivo da testira avione koliko dobro lete. Radeći na sebi, želeo je da isproba nove stvari, tako je doneo odluku da postane astronaut i prijavio se u Nacionalnoj Vazduhoplovnoj i Svemirskoj Administraciji, poznatijoj kao NASA. Nakon pokazane sposobnosti i odlučnosti u tome, odabran je da bude deo druge grupe novih devet NASA astronauta.

U svemir je prvi put putovao 16. marta 1966. godine letelicom Džemini 8. S obzirom na to da se Amerika sa Sovjetskim Savezom takmičila ko će poslati na Mesec prvog čoveka, Nilu je bilo ponuđeno da upravlja svemirskom letelicom Apolo 11 u oviru te misije. Tako je po prvi put u istoriji, Nil bio prvi čovek koji je kročio na Mesec. Nakon tri godine od planirane misije, Nilova letelica je lansirana. Ni ovo putovanje nije prošlo bez problema, kako letelica nije reagovala na automatsko sletanje na koje je podešena, Nil je morao ručno da kontroliše sletanje. Međutim, i ovog puta je Nil uspešno izvukao živ i sleteo. Tog dana 20. jula 1969. godine Nil je prvi put hodao po Mesecu. Letelica Apolo 11 je vraćena na Zemlju nakon četiri dana, kada je Nil Armstrong izgovorio čuvenu rečenicu: Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo.

Kako to obično biva, Nil Armstrong je bio samo običan čovek koji je, nakon pustolovina, imao problem sa srcem. Uprkos operaciji, preminuo je 25. avgusta 2012. godine, kada je američki predsednik Barak Obama  izjavio: Nil je bio jedan od najvećih američkih heroja – ne samo svog vremena, već svih vremena.

Izvori: www.edukacija.rs

Na današnji dan,Nil Armstrong,mesec,Astronaut,Prvi čovek na Mesecu,Vojni pilot,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.