Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Esma Redžepova – kraljica romske muzike

Ksenija Dimitrijević 8.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1943. godine u Skoplju, rođena je kraljica romske muzike, Esma Redžepova. Živela je teško, u porodici sa šestoro dece.

Foto: Esma Redžepova „Čaje šukarije”/Naslovna slika sa Audio snimka

Bila je makedonska pevačica romskog porekla, humanitarac i tekstopisac. Upravo zbog svog humanitarnog rada bila je kandidovana za Nobelovu nagradu za mir. Zbog svih svojih vrlina i dobrog rada bila je poznata i po nadimku Kraljica Cigana. Prepoznatljiva je bila po svojoj modi: velikim turbanima u svim bojama (imala je svoju kolekciju od 300 turbana), teškim, ali lepim nakitom i upečatljivom nošnjom. 

Esma Redžepova bila je član folklornog društva, gde je i naučila da peva i igra. Prekretnica u njenom životu bilo je kada su je pozvali da peva na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje, gde je pobedila. Na takmičenju je upoznala Stevu Teodosijevskog, harmonikaša i šefa orkestra, sa kojim se družila, ali kasnije i udala za njega. Iako nisu imali dece, pomagali su drugoj deci, a usvojili su 47 dečaka i jednu devojčicu. Svoj život dala je muzici i humanitarnom radu, čak je dobila i Nobelovu nagradu, kada je proglašena za kraljicu romske muzike. Nastupala je u mnogim zemljama: Sovjetskom Savezu, Sjedinjenim Američkim državama, Kanadi, Meksiku i mnogim drugim. 

Napisala je tekst za poznatu pesmu Čaje šukarije. Snimila je 108 singl ploča, 20 albuma i igrala u šest filmova: Krst Rakoc (1962), Zapej Makedonijo (1968), Jugovizija (1971), Im Herzen des Lichts Die Nacht der Primadonnen (2002), Kada Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan (2006) i Rromani Suol (2008). U Skoplju je podigla Dom humanosti i muzej posvećen uspomeni na stvaralaštvo Steve Teodosijevskog.

Izvori: www.secanja.comfilmonizirani.net

Na današnji dan,Esma Redžepova,Pevačica,Kraljica roma,Kraljica muzike,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.