Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Gorica Popović – glumica koja ima tri ljubavi

Ksenija Dimitrijević 13.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1952. godine u Kragujevcu rođena je pozorišna, televizijska i filmska glumica Gorica Popović. Udata je za saksofonistu Nenada Petrovića i zajedno sa njim živi u Beogradu. 

Foto: privatna arhiva

Gorica Popović je detinjstvo provela u rodnom gradu, uz roditelje i starijeg brata Gorana. Uz majku i baku je naučila da šije, pa je vrlo rano oblačila svoje lutke vlastitim kreacijama, te je jedno od prvih zanimanja koje ju je zainteresovalo bilo kostimografija. Uz oca Mojsija Popovića je zavolela pozorište, pa je tokom srednje škole, uprkos očevom negodovanju redovno glumila u predstavama. Kada je završila srednju školu upisala je Akademiju i vrlo brzo postala jedna od najboljih glumica svoje generacije. Glumica je nekoliko decenija u braku sa Nenadom Nešom Petrovićem, saksofonistom No Smoking Orchestra. Jedna od stvari, koja ih spaja, je ljubav prema muzici, jer je glumica jedno vreme pevala u grupama S vremena na vreme i Suncokret. Sa Borom Đorđevićem i Biljom Krstić nastupala je na brojnim festivalima širom Jugoslavije. Grupa Suncokreti se raspala kada je Bora odlučio da osnuje bend Riblja čorba.

Po završetku srednje škole upisala je Akademiju za pozorište, film i televiziju. Na trećoj godini je dobila prve uloge, a po završetku fakulteta posao asistenta na predmetu Dikcija. Sa grupom drugara režirala je i izvela satirični komad Budilnik. Prvu značajniju ulogu u srpskom filmu je dobila kada je igrala novinarku u drami Miris poljskog cveća koju je režirao Srđan Karanović. Prvu predstavu u Ateljeu 2012 odigrala je u maju 1976. godine, a to je bila Krecova drama Muške stvari u kojoj je tumačila Slavicu Savić. Samo par meseci kasnije je glumila Njušu u Babeljovoj drami Marija u režiji Ljubomira Draškića. Neke od predstava u kojima je igrala su još i: Oj, Srbi`o nigde lada nema, Kamen za pod glavu, Pseće srce, Krajevi, Kosančićev venac 7, Cigansko groblje, Bel tempo, Čaplja, Knjeginja iz Foli Beržera, Iza kulisa i druge.

Prvu filmsku ulogu dobila je 1969. godine u ratnoj drami Branimira Torija Jankovića Krvava Bajka. Prvu zapaženiju ulogu je dobila 1977. godine kada je u socijalnoj drami Srđana Karanovića Miris poljskog cveća igrala reporterku. Misao, Ujed, Nacionalna klasa, Prkosna delta, Vrele kapi, Stari Beograd, Bila jednom ljubav jedna, Pad Italije, Dorotej, Tražim pomilovanje, Nešto između, Karađorđeva smrt, U raljama života, Kraj rata, Bolji život, Boj na kosovu, Slatko od snova, Ožalošćena porodica, Glava šećera, Tri palme za bitangu i ribicu samo su neke od serija i filmova koji su obeležili njenu karijeru.

Dobila je mnoge nagrade i priznanja, poput: Zlatna Arena Pulskog festivala za ulogu u filmu Nacionalna klasa; nagrada Carica Teodora filmskih susreta u Nišu za uloge u filmovima: Dorotej, Pad Italije, U raljama života; nagrada Žanka Stokić za izuzetan doprinos srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti; Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru i mnoge druge.  

Izvori: www.biografija.org

NA DANŠNJI DAN,gorica popović,glumica,film,serija,pozorište,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.