Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Princeza Jasmin – nestašna i buntovna princeza bliskog istoka

Emilija Miliev 22.9.2022. Komentari

Princeza Jasmin, glavna junakinja dugometražnog Diznijevog animiranog crtanog filma iz 1992. godine „Aladin i čarobna lampa”, danas slavi rođendan. Ona se po svojim osobinama razlikuje od svih ostalih Diznijevih princeza – nestašna je i buntovna princeza, koja u svom kraljevstvu čuva tigra Radžu – svog odanog prijatelja. Želi da živi sama svoj život i da se udalji od granica, koje joj nameće njen otac. Zajedno sa svojim ocem, sultanom živi u Agrabi u raskošnoj palati.

Foto: printscreen

Svog prijatelja Radžu ima na početku filma, a pronašla ga je nekoliko godina posle smrti svoje majke, uverenjem u to da je on duhovni dar njene majke, koja joj je stalno pričala priče pred spavanje o moćnom tigru. On je bio cirskuski tigar, koji je pobegao i došao u sultanovu palatu. U nekim trenucima on pokazuje ponašanje mačke i psa – iako deluje strašnu, on je veoma druželjubiv i umiljat. Svoju tugu za majkom Jasmin je ispoljavala tako što bi sela na balkon, gledala u zvezde i samo ćutala. Njoj je izlazak iz palate bio zabranjen, svoje vreme unutar zidina je morala da provodi, jer je kao što kaže njen otac ona princeza i njima je izlaz zabranjen. Razlog je taj što je njena majka ubijena, a njen otac samo strahuje da se to i njegovoj ćerki ne desi. Nije volela to što je bila obasipana zakonima, koji je ograničavaju u svemu i to što je stalno morala da se sastaje sa proscima kako bi joj se ugovorio brak. Imala je samo jednog pravog prijatelja – Radžu, koja joj je pomogla da na kratko izađe iz palate i upozna svog princa – Aladina

Jasmin izgleda kao prava indijska princeza – malo je tamnije puti, plava majičice i pantalone (šalvare), nosile je na sebi samo zlatne minđuše, lančić i narukvice. Uvek je bila sređena, a u tome joj je pomagala njena sluškinja. Ona se ne plaši da kaže šta misli, prkosi svima, čak i svom ocu i njegovim zakonima, što se moglo videti kada se u noći iskrala i pobegla iz palate. Iako je Agraba njen dom i nije neki miljenik svih zakona. Nije brzopleta, uvek mirno i staloženo, može da proceni svakog čoveka, kao i Aladina, kada su se prvi put sreli. Kada se te noći iskrala iz palate i tumarala pijacom Agrabe, spazila je siročiće koji su gladni i kako bi ih nahranila dala im je hranu sa tezge, ali nije platila. Prodavac je od nje tražio da plati ili da u zamenu za novac ona njemu da narukvicu. Ona nije pristala na to, pa je Aladin pritrčao u pomoć i predstavio je kao svoju sestru, te je spasao od prodavca. Svoju tvrdoglavost je koristila kao odbrambeni mehanizam, a nekad je imala naviku da nepromišljeno pusti Radžu na onu osobu koja je u tom trenutku iznervira. Svoju privlačnost je umela jako dobro da iskoristi – protiv Džafara kada je Aladin trebao ukrasti lampu od njega i protiv princa Alija (prerušeni Aladin) na balkoni kada joj je pričao o svojim osećanjima. Ume i da bude lukava, ali da neke stvari radi nepromišljeno.

Zanimljiva činjenica je da je lik princeze Jasmin naslikao Mark Hen, po uzoru na svoju sestru – tamnije kože, visokih jagodica, smeđih očiju sa bujnim trepavicama i bujnom kosom koja je iole dugačka. Stručnjak za tumačenje facijalnih karakteristika Žan Haner je sproveo staru kinesku tehniku crtanja lica i došao do zaključka da je Jasmin jako moćna i opasna princeza, tj. da njeno lice nama govori dosta toga: njene debele obrve i malo veći nos, nego kod ostalih princeza prikazuje njenu uverenost, zelju za postizanjem nečeg vrednog i upornost. Ne želi nikome da se pokori i predstavljena je kao vođa (u ovom slučaju postaće sultanija). Njena kosa je, takođe, gusta i velika što nam pokazuje neverovatnu moć.

Lik princeze Jasmin zasnovan je na liku princeze Badrulbadur iz bajke o Aladinu, koja se nalazi u zbirci bajki Hiljadu i jedna noć.

Na današnji dan,Princeza Jasmin,princeza,Dizni crtani,Aladin i čarobna lampa,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.